Slidedesign for Dummies Deel II
Slides herwerken is niet zo moeilijk als je misschien denkt, vaak is het een kwestie van kadertjes trekken en de juiste afbeeldingen kiezen. Maar hoe begin je eraan als je slide er uitziet alsof iemand er een volledige wettekst in heeft geplakt?
Zoek de sleutelbegrippen
De originele slide dient als een soort autocue. Het helpt de presentator om te onthouden wat die wil zeggen. Maar er is een probleem: mensen lezen sneller dan jij kan spreken en je publiek las de hele slide, lang voordat jij je door de tweede paragraaf worstelde. Ze luisteren niet meer naar wat je vertelt (ah ja: ze lazen net alles) en hun gedachten dwalen af, waardoor ze maar moeilijk weer kunnen inpikken.
Om zo’n slide aan te pakken, kijk je best welke kapstokken of sleutelbegrippen je nodig hebt om je verhaal te vertellen. In dit geval gaat de slide over:
- een ontdekking na een transplantatie,
- een artikel dat daarna werd gepubliceerd
- kritiek die daarna op dat artikel werd gegeven
Eens je snapt dat je structuur van je verhaal uit drie kernconcepten bestaat, is de herwerking snel gemaakt. Je trekt drie gekleurde kadertjes, zet daar het kernwoord in en zoekt er een icoontje bij (van thenounproject.com natuurlijk). Klaar!
Zo biedt je slide voldoende houvast aan jou én je publiek en moet iedereen toch naar jou luisteren om alles te begrijpen.
Slides zijn geen handouts
Slides zijn geen handouts: daar hameren we al lang op. Lees ook de blogposts Hoe Word is Jouw PowerPoint? (uit 2013) en ‘Tips voor presentaties met slides’ (uit 2012).
Maar we herhalen het nog eens: je slides dienen om te presenteren en handouts zijn er zodat mensen later kunnen nalezen wat je vertelde. Gevolg: als je slides wél je handouts zijn, kunnen mensen op het scherm lezen wat je wil vertellen, nog voordat je het verteld hebt. Waardoor de aandacht weer verslapt.
Deze slide is een perfecte hand-out. Ideaal om na afloop regelgevingen na te lezen, maar als slide is het niet geschikt.
Om deze slide te herwerken, kan je een paar stappen nemen.
- Analyseer waar de slide over gaat. In dit geval willen we tot een definitie komen over wanneer iets een bijproduct is of afval.
- De stap die we vaak zelf zetten, is de belangrijkste woorden benadrukken in het vet of – zoals hier het geval – in het rood.
- Als je dat al deed, is de volgende stap simpel: schrap de woorden die niet in het rood staan. Die kan je waarschijnlijk gewoon vertellen en moeten niet op de slide staan.
4. De slide toont nu al veel rustiger, maar dankzij de bulletpoints en lege achtergrond ook een beetje saai. Daarom voegen we nog een groen kadertje en een icoon toe.
Klaar! Ook deze slideherwerking is niet meer dan tekst schrappen, groene kadertjes trekken en een afbeelding toevoegen.
Afbeeldingen maken het minder saai
Tot slot nog een standaard titelslide.
Op zich is er niets mis met de slide zelf, maar ze is wat saai en doet je vrezen voor de slides die hierna gaan komen. Niet de ideale startpositie voor je presentatie 🙂
Het eerste wat kan helpen, is een illustratieve foto zoeken (in dit geval van pixabay.com). Omdat de presentatie over publicatiedruk gaat, lijkt een stapel papieren die de tekst als het ware tegen de top ‘drukken’, wel leuk.
Daarnaast kan je je ook afvragen of de namen van de sprekers echt zinvol zijn in het begin van de presentatie. In principe is in het begin van de presentatie niemand geïnteresseerd in wie je bent. Dat zijn ze pas nadat ze begrijpen dat je iets voor hen kan betekenen.
Dat maakt dat je naam en contactgegevens erg nuttig zijn op het einde van je presentatie, maar aan het begin niet echt. Maar goed: al bij al is het een beetje persoonlijke voorkeur, maar ik kies om ze er nu niet bij te zetten en naar achter te verhuizen, al was het maar omdat ik er geen plek voor vind op mijn foto.
Klaar! Voor deze herwerking moet je zelfs geen kadertje kunnen trekken in PowerPoint, maar enkel een afbeelding op de juiste plek zetten.
De hoofdboodschap
Voor/na-voorbeelden zijn altijd leuk om te zien, maar het belangrijkste dat je kan meenemen na het lezen van deze blogpost is:
- Bepaal wat de kernconcepten van je slide zijn en schrap de rest.
- Slides zijn geen hand-outs. Zorg ervoor dat je nodig bent om je presentatie te begrijpen.
- Werk met icoontjes en afbeeldingen: het maakt dat mensen je slides beter onthouden en het is plezieriger om naar te kijken.
Succes!
Meer remakes?
We deden al eens een paar slideherwerkingen in deze blogpost. Lees zeker eens na.
EN we schreven natuurlijk een volledige handleiding voor je presentaties. Te gebruiken van brainstom tot applaus! Ongeveer een derde van het boek gaat over slides en slidedesign. Je kan het hier bestellen (€24,99).
Tot slot geven we ook nog deze mee, zonder extra commentaar.