Topspreker ook top op jouw event

Je bent volledig in de wolken over een spreker. Hij krijgt staande ovatie. Die wil je naar jouw event halen. Is het je al overkomen?

Je contacteert de spreker en overtuigt hem om op jouw podium te staan. Wat blijkt? Tijdens jouw event is hij helemaal niet top. Zijn verhaal is een rommeltje. De schittering in zijn ogen is ver zoek.

Het probleem?

De spreker heeft zich nauwelijks voorbereid, weet onvoldoende waar het precies over gaat en geeft zich niet volledig.

Waarom doet ie het niet?

Natuurlijk kan een spreker al eens een slechte dag hebben. Maar het heeft vooral te maken met een gebrek aan motivatie.

TED doet het wel

Beeld je in dat je mag spreken voor TED in Long Beach. Zal je het beste van jezelf willen tonen? Natuurlijk. Zelfs in je overvolle agenda maak je graag tijd vrij.

Motiveer!

Jouw event heeft waarschijnlijk niet de status van TED, dus zal je andere manieren moeten vinden om je spreker te motiveren.

In ‘Behind the TED Talk’ vertellen twee sprekers over hun TED-optreden.

Het filmpje geeft ons drie nuttige inzichten:

1. Zorg voor een missie

De missie van TED is ‘Ideas worth spreading.’ Duidelijk en motiverend. Hoe zal jouw event de wereld veranderen? Zet dit in de verf en overtuig je spreker ervan.

2. Creëer een ervaring

Voor TED spreken is een totaalervaring. Van de zenuwen tijdens de generale repetitie vooraf tot de ‘fun on stage.’ Welke ervaring bied jij de sprekers van jouw event? Wat zit er in voor hen?

3. Begeleid de sprekers

Informeer de spreker grondig. Wat verwacht je van zijn of haar bijdrage? Wie zal er in de zaal zitten? Wat wil het publiek graag horen? Vraag de spreker om vooraf de presentatie te bezorgen zodat je nog kan bijsturen waar nodig.

Doe het zelf: PechaKucha

Klinkt allemaal goed, maar hoe doe je dat? Probeer PechaKucha eens uit, een presentatieformaat waarbij elke spreker 20 slides en 20 seconden per slide krijgt.

De voordelen? Je geeft de spreker een speciale ervaring. En wees maar zeker dat die zich goed zal voorbereiden. Niemand wil de mist ingaan op het podium.

Interesse in PechaKucha? Lees er alles over in ‘80% succes met PechaKucha‘.