What do you do when they won’t turn on their webcam?
‘Online presenteren. Het voelt alsof je tegen een zwart gat spreekt.’
Peter, professor aan de UAntwerpen, vindt het erg vervelend dat hij zijn studenten niet kan zien omdat hun camera’s uitstaan.
Is de oplossing dan om je publiek te verplichten hun webcam aan te zetten?
‘Als ze hun camera niet willen aanzetten gooi ik ze eruit’ hoor ik weleens zeggen tijdens mijn workshops.
Maar voordat we de hakbijl bovenhalen, zoomen we best even in op de vraag waarom je publiek zich soms liever niet laat zien.
In onderbroek, aan het lunchen of met baby op schoot?
Er kunnen vele redenen zijn waarom deelnemers hun webcam niet aanzetten: ze zijn schaars gekleed, schamen zich voor hun armzalige huis, of moeten op de kinderen passen. Of ze hebben geen webcam.
Ik vind dat je dan de privacy van elke deelnemer moet respecteren. Laat iedereen zelf beslissen.
Maakt die webcam dan echt zo’n verschil?
Voor een interactieve workshop in kleine groep kan ik begrijpen dat je graag hun gezichten ziet. Ook voor het groepsgevoel is het beter dat deelnemers elkaar kunnen zien. Maar bij de meeste presentaties en lezingen is die betrokkenheid minder belangrijk en zou je de camera kunnen weglaten.
Als spreker is het ook niet de bedoeling dat jij de hele tijd naar de gezichten op het scherm staart. Wil je oogcontact maken, kijk dan in de webcam.
Wat kan je doen om ze toch te stimuleren hun webcam aan te zetten?
Ten eerste: open de virtuele meeting al vijf minuten vooraf. Wanneer de eerste deelnemers inloggen, start je een informeel gesprekje met hen, zoals ‘Hallo Evelien, welkom. Fijn dat je er bent. Zit je momenteel thuis of op het werk? (…) En waar is dat? (…) Ah, Zwevelgem.’
De kans is groot dat Evelien haar camera al heeft aangezet. Anderen die nadien inloggen merken dat er een conversatie gaande is en volgen het voorbeeld. (Smalltalk is dus ook online belangrijk 😊)
Ten tweede kan je zeggen: ‘Het is fijner als we elkaar kunnen zien. Dus, als het voor jou OK is, mag je zeker je webcam aanzetten. (…) Ah, bedankt Bruno (die zijn camera heeft aangezet).’
Maar geen paniek als niet iedereen of misschien zelfs niemand ingaat op je vraag. Want zeg nu zelf: soms wil je liever anoniem een presentatie bijwonen, zelfs al heb je geen baby op je schoot.
Zet jij als spreker dan ook gewoon je camera uit?
Als spreker heb je geen excuus: jij moet wel je camera aanzetten als je spreekt. Want enkel een stem met slides op de achtergrond? Dat is de beste manier om je publiek meteen te verliezen.
Dus, als je last hebt van het zwart gat tijdens je online presentatie: stimuleren werkt beter dan dwingen.