Kom naar buiten met je onderzoek!

Ik wil meer communiceren over mijn onderzoek. Hoe begin ik?

Het is een van de vragen die we het vaakst krijgen van onderzoekers en misschien zit jij er ook wel mee. We organiseren zelf de Wetenschapsbattle en Nerdland Festival, en zijn betrokken bij de Vlaamse PhD Cup, maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.

Daarom: een stevige lijst met plekken waar je als onderzoeker een podium kan krijgen. Veel succes!

Voordat we erin vliegen: staat een evenement of activiteit onterecht niet in deze post? Laat het ons weten op info@thefloorisyours.be. Dan vullen we het aan.

Laagdrempelig

De Wetenschapsbattle

Presenteer je onderzoek aan kinderen van 6-12 jaar. Met een gratis training (door ons) van een hele dag en een finale voor honderden kinderen en duizenden die live meekijken. Meer info.

De Vlaamse PhD Cup

Presenteer je doctoraat in drie minuten. Als je het niet doet voor de podiumervaring en de glitter & glamour van het evenement, doe het dan voor de doorgedreven mediatraining. Ben je bij de 16 geselecteerden? Dan krijg je vier dagen lang camera-, interview-, stem-, schrijf- of presentatietraining. Wij geven de presentatietraining en je gaat twee dagen langs bij de VRT. Dit is dé perfecte springplank naar meer wecom-bekendheid. Inschrijven kan doorgaans in mei en juni. Meer info.

Wetenschap Uitgedokterd

Leg je onderzoek in twee minuten uit op video. Je krijgt een pitchtraining (ook door ons). Een professioneel team filmt je pitch, animeert die en voor je het weet heb je een waardevol filmpje. Je kan deelnemen via je instelling, maar je kunt ook individueel deelnemen via de Scicomm Academy. Meer info.

SciComm Academy

Dé wetenschapscommunicatie-academie van SciMingo voor onderzoekers die willen leren hoe ze hun onderzoek kunnen delen met het brede publiek. Ze hebben momenteel vier opleidingstrajecten in aanbod: populariserend schrijven (door Eos), pitchtraining met een video-opname van je pitch (door ons), infographics (door Baryon) en podcast maken. Meer info.

Let’s Talk Science

Deze jaarlijkse summer school wordt georganiseerd door de Vlaamse universiteiten. Verspreid over drie dagen in het begin van juli kunnen onderzoekers van de deelnemende universiteiten gratis workshops en plenaire sessies volgen en ook geven over wetenschapscommunicatie. Meer info.

Pint of Science

Wetenschap op café. De sfeer en gezelligheid krijg je er zomaar bij. Sta je hier op het podium, dan ben je deel van een wereldwijd wetenschapsevent. Gaat door op verschillende locaties in België. Doorgaans in de tweede helft van mei. Wil je er spreken? Contacteer dan de organisatie in jouw regio en hoor wat er kan. Meer info.

Technopolis

Technopolis organiseert de hele tijd toffe projecten waar ze maar wat graag onderzoekers voor inschakelen. Welke projecten dat net zijn, wisselt nogal eens, maar heb je zin om op hun lijst te staan? Stuur dan een mailtje naar Marjolein Van Ginneken (marjolein.van.ginneken@technopolis.be), leg uit wie je bent en wat je expertise is. Wie weet trekken ze je binnenkort aan je mouw. Voorbeeldjes van projecten zijn de mini-docu’s van Labklap waar ze op pad gaan met jonge onderzoekers aan hogescholen en universiteiten, weekly question, waar ze onderzoekers voor de camera halen om prikkelende vragen te beantwoorden of hun populaire kinderlezingen voor 8-12-jarigen.

De Kinderuniversiteit

Elke universiteit, hogeschool of associatie organiseert wel een vorm van de kinderuniversiteit, waarbij je je onderzoek met hand en tand (en proefjes, show en activiteitjes) uitlegt aan kinderen. Neem contact op met jouw associatie om meer te weten te komen over de Kinderuniversiteit via de linkjes onderaan dit artikel.

Soapbox Science

Een plein of een drukke straat en een verhoogje om op te staan. Soms moet het niet meer zijn. Dat is het idee achter soapbox science, waar wetenschappers over hun onderzoeken en ideeën vertellen vanop een plaats in de publieke ruimte. Origineel uit Londen, maar al twee edities lang in Brussel. Soapbox Science Brussel focust specifiek op vrouwelijke onderzoekers. Gaat meestal door in juni, aanmelden als spreker ergens in de periode januari/februari. Meer info.

Dag van de Wetenschap

Op eind november is het Dag van de Wetenschap. Doet je organisatie mee? Dan zijn ze zeker op zoek naar goede sprekers, maar ook naar mensen die experimenten willen begeleiden of andere projecten op poten willen zetten. Contacteer je wecom-dienst en laat weten dat je beschikbaar bent! Meer info.

Wetenschapscafé

Verschillende instellingen organiseren een of andere vorm van een wetenschapscafé waarbij ze één onderwerp uitpikken en op café bespreken, vaak onder begeleiding van een moderator. In de meeste gevallen is het eerder opgezet als debat of interview dan als presentatie. Er zijn wetenschapscafés over heel Vlaanderen. Blijkbaar gaan wetenschappers graag op café. Hier een lijstje.

Sociale media

Je kan je verhaal natuurlijk ook naar buiten brengen via sociale media zoals Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn of zelfs TikTok. Of misschien is een takeover wel iets voor jou. Denk maar aan het FWO op Instagram (meer info) of @realscientists op Twitter.

Expertendatabank

Waarom zien we altijd dezelfde experten opduiken? Daar wil de Expertendatabank iets aan doen. Ben je onderzoeker en deel je graag je kennis? Schrijf je dan in. Mis ook de ontmoetingen niet tussen experten en journalisten.

Kort en bondig

Je hebt ook nog

  • Press Speak: je onderzoek in vijf minuten (UAntwerpen).
  • Falling Walls Lab: je innovatief onderzoek in drie minuten (KU Leuven).
  • 3 minute Thesis (3MT): je onderzoek in drie minuten (KU Leuven). Internationale competitie, oorspronkelijk ontstaan in Australië.
  • Eye-openers: zoals Wetenschap Uitgedokterd, maar dan uit Nederland.
  • Skype a scientist: brengt wetenschappers en klassen van over de hele wereld in contact met elkaar.
  • Ik heb een vraag: een online vraagbank met vragen over allerlei onderwerpen waarop jij misschien het antwoord weet.

Niet geschoten, altijd mis

Nerdland Festival

Een supertof openlucht wetenschapsfestival (we organiseren het, dus dat mogen we zeggen 😊) dat ontstond uit Sound of Science. Denk aan circustenten, foodtrucks en veel wetenschap. Elk jaar is er plek voor een massa sprekers, standjes en experimenten. Als je een goed verhaal hebt of een boeiend onderwerp, bestaat de kans zeker dat je mag opdagen. Schrijf je in op de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de programma-oproep. Meer info.

De Universiteit van Vlaanderen

De organisatoren van de Universiteit van Vlaanderen hebben een hele lange longlist met mogelijke sprekers, die ze vaak zelf opsporen. Maar ze staan altijd open voor goede presentaties en sprekers. Schrijf ze dus zeker aan op info@universiteitvanvlaanderen.be. Het is een enthousiast team en misschien ben jij wel net wie ze zoeken. Hun bereik is daarbij indrukwekkend en ze hebben tal van nevenprojecten (podcast, korte Wat Zegt de Wetenschap-filmpjes) waar je misschien ook wel een plekje in kan vinden. Opgelet: enkel voor onderzoekers verbonden aan een universiteit. Meer info.

Maker Faire Gent

Voor onderzoekers die graag bouwen, knutselen, programmeren. Met standjes, keynotes en workshops. Of zoals ze zelf zeggen: ‘een toonmoment voor creativiteit en vindingrijkheid met de coolste projecten en ideeën van het moment’. Ze lanceren jaarlijkse een ‘Call for Makers’ waarop je een voorstel kan indienen. Meer info.

Vraag het aan (Podcast Eos)

EOS wetenschap heeft een fijne podcast waar je veel ruimte krijgt om over je onderzoek te spreken. In hun primaire podcast ‘Vraag het Aan’ beantwoordt een wetenschapper één centrale (vrij brede) vraag, (met alle nodige deelvragen en achtergrond om tot een slotantwoord te komen uiteraard).

Denk je dat je een interessant onderwerp hebt? Dan mag je redacteur Kim Verhaeghe mailen op kim.verhaeghe@eos.be. Verduidelijk in je mailtje (kort!) je onderzoek of expertise, of een insteek voor een podcast.

TEDx

Er zijn TEDx events in Antwerpen, Gent en Hasselt. Lijkt dat je wat hoog gegrepen? Niet persé. Alhoewel ze veel sprekervoorstellen krijgen, liet Deepak Mehta – co-organisator van TEDxAntwerp – ons weten dat onderzoekers met een interessant verhaal zeker welkom zijn. Schrijf de organisatoren dus rechtreeks aan met een uitgewerkt idee. Op TEDx sta je vooral met verhalen die inspireren en enthousiasmeren, niet noodzakelijk om een uitleg te doen van je onderzoeksdomein. Al hoeft het een het ander niet uit te sluiten natuurlijk.

Interne Keuken

Het fijne programma op Radio 1. Sven en Koen zijn geïnteresseerd in alles en alhoewel ze vaak een boek nemen als vertrekpunt van hun gesprek, is dat geen noodzaak. Je mailt best redacteur Erik van Grieken (erik.vangrieken@vrt.be). Geen beloftes, maar als je hen kan verrassen met een sterke invalshoek, haal je hun keukentafel misschien wel. Meer info.

Vestrock

Sinds 2011 heeft dit driedaagse festival in Hulst (Nederland) een onderwijs- en theaterprogramma onder de naam Vestrock University waar wetenschappers op een laagdrempelige manier hun onderzoek voorstellen aan het brede publiek. Meer info.

Maak zelf een lezing

Wil je serieus aan de slag? Maak dan zelf een lezing en ga daarmee de straat op. Contacteer bibliotheken en verenigingen en laat weten dat je beschikbaar bent. Je doet spreekervaring op voor een algemeen publiek en schaaft ondertussen aan je verhaal. Werkt uiteraard best met een onderwerp waar mensen zich iets bij kunnen voorstellen. Je lezing over thermisch geactiveerde vertraagde fluorescentie zal waarschijnlijk minder aantrek hebben dan die over de droogte en waterschaarste.

Eens iets anders

Bright Club

Wetenschappers worden tijdens een training omgetoverd tot stand-up comedians. Hier haal je echt het podiumbeest in jou naar boven en combineer je wetenschap met comedy. Misschien niet simpel, maar deelnemers lieten me weten dat het geweldig tof is en deelnemen een echte kick geeft. Momenteel enkel in Brussel, open voor iedereen. Meer info of contacteer Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie VUB via contact@wtnschp.be.

Fuckup Nights

Waarom moet het altijd over successen gaan, terwijl onderzoek toch een verhaal is van vallen, mislukken en weer opstaan? De Fuckup Nights bieden een plek waar onderzoekers hun mislukkingen kunnen delen. Bevrijdend en heel leuk om bij te wonen of aan deel te nemen. Ze zijn actief op zoek naar sprekers. Ik (Toon) sprak er ooit over die ene keer dat ik in het labo werkte toen ik per ongeluk… tja je had erbij moeten zijn. Meer info of contacteer kuleuven@fuckupnights.co.

Project Curious

Brengt onderzoek en podiumkunsten bij elkaar en koppelt wetenschappers aan artiesten om samen iets uit te werken. Internationaal project dat in België wordt ondersteund door Arenberg. Meer info.

Schrijven voor Eos Blogs

Eos heeft een blog waar onderzoekers hun verhaal kwijt kunnen. Ben je eerder een schrijver dan een prater? Dit is je plek. Meer info.

Dance your Ph.D. contest

Uniek in zijn soort: je legt je doctoraat uit door te dansen! Dance Your Ph.D. bestaat sinds 2008 en wordt georganiseerd door de American Association for the Advancement of Science (AAAS) en Science Magazine. Schud de benen maar al los! Meer info.

Tot slot

Elke academische instelling organiseert evenementen en activiteiten waar je een podium kan krijgen. De wetenschapscommunicatiecellen (of persdiensten) van universiteiten en hogescholen zijn daarvoor continu op zoek naar goede sprekers. Maar als ze je niet kennen, kunnen ze je niet vragen. Contacteer hen en laat hen pro-actief weten dat je zin hebt om deel te nemen aan de dingen die ze organiseren!

Twee extra tips:

  1. Wil je meer uitgenodigd worden voor evenementen? Zorg dan dat je in de kijker loopt of jezelf bekend maakt. Een filmpje van jezelf is daarbij erg waardevol. We krijgen als organisator van Nerdland Festival veel tips over goede sprekers. Het eerste wat we dan altijd doen, is die persoon googelen en zien of we een filmpje vinden waar we die persoon kunnen zien (of horen) spreken.
  2. Wist je dat The Floor is Yours ook voor jou een evenement kan organiseren? De Wetenschapsbattle en Nerdland Festival organiseren we zelf, maar we gaan graag aan de slag met jouw onderzoeksevenement of onderzoeksdag. We maken er een feest van waar iedereen graag naartoe gaat. Meer info over wat wij voor jouw event kunnen doen. We kunnen natuurlijk ook samen op zoek gaan naar de wow-factor in je onderzoek én je leren denken als een journalist. Meer info over onze workshop ‘Je onderzoek in de media’.