Presentatiegeheimen

Talk Shows On Mute by Katie Tegtmeyer on Flickr10 trucs om het publiek uit je handen te laten eten

Eigenlijk mag ik ze niet verklappen. Als ik zomaar mijn geheimen prijsgeef krijg ik straks geen workshops meer verkocht.

Maar ik doe het toch. Stilletjes, in je oor fluisterend. Omdat jij telkens onze blogartikels leest.

De aanleiding? VUB Crosstalks nodigde me uit om een PechaKuchapresentatie te geven over diversiteit.

PechaKucha? Je krijgt 20 slides en 20 seconden per slide. Korte presentaties dus van precies 6 minuten en 40 seconden. Met veel beelden en weinig of geen tekst.

Het publiek was enthousiast. Mijn missie geslaagd.

Maar wat maakt nu dat die ene presentatie knalt en de andere sputtert?

Ik verklap je mijn tien trucs, voor ik er spijt van krijg:

1. Structuur is alles

Ik begin vooraf met een wit blad. Het eerste idee is meestal slecht, het tweede ook, maar bij het derde gaat het licht aan. Neem tijd om te brainstormen. Pas als je idee echt goed is werk je een structuur uit.

Een structuur is de manier waarop je jouw verhaal wilt overbrengen, met een intro, middenstuk en een slot. Zonder structuur valt je presentatie als een pudding in elkaar.

2. Spreek in beelden

Dia8Een beeld kan je verhaal versterken en de aandacht trekken. Ik gebruikte in mijn presentatie enkel iconen. Op elke slide één icoon.

‘Uit je comfortzone durven stappen’ beeldde ik uit met een vliegtuigje waaruit parachutisten springen. Een beeld moet blijven hangen, samen met je verhaal.

3. Verras

Dia10Hoe beeld je empathie uit? Stap eens in de schoenen van een ander. Ik toonde een paar uitdagende naaldhakken. Niet meteen het paar schoenen dat je verwacht.

‘Ik kan je verzekeren dat de wereld er heel anders uitziet in deze schoenen’ zei ik. Ik kreeg heel wat glimmende tanden te zien. Er mag al eens gelachen worden, dan is het publiek aandachtiger.

4. Less is more

Geen overbodige tralala. Kieper alle nutteloze dingen uit je slides. De mijne waren kleurloos, in zwart-wit. Met alleen maar iconen.

Mag tekst? Ja (sowieso niet meer dan 20 woorden per slide), maar ik daag je uit om alleen afbeeldingen te gebruiken. Het publiek zal de oren spitsen.

5. Gebruik het podium

De microfoon stond aan de zijkant van het podium. Op een staander. De spots schenen op het scherm, maar de spreker was gehuld in duisternis. Hoe maak je dan oogcontant met je publiek?

Ik nam de microfoon uit de staander en zocht het licht op. Ik wandelde over het podium zodat ik alle aanwezigen kon aanspreken, ook die in een hoekje zaten.

6. Zorg voor interactie

Dia6Laat het publiek niet wegdromen. Stel vragen, laat ze hun hand opsteken, geef hen een vraagstuk met drie mogelijke antwoorden.

In mijn presentatie toonde ik een optische illusie. ‘Wie ziet een vaas?’ vroeg ik. ‘Steek je hand op.’ En nadien hetzelfde voor twee gezichten. Met de afbeelding wilde ik duidelijk maken dat onze eigen mening of visie niet de enige waarheid is.

7. Oefen, oefen, oefen

PechaKucha is als een sportwedstrijd. De voorbereiding is loodzwaar: zweten, zuchten en vaak het einde niet meer zien. Maar de finish is pure ontlading. En je leert er veel uit.

Een goede performance lukt maar door te oefenen, veel te oefenen. In stilte, fluisterend, maar vooral: hardop, en liefst voor de spiegel. Print de structuur in je hoofd en leer de eerste minuut van buiten.

8. Spreek helder

Als het publiek je niet begrijpt is de impact van je presentatie 0. Spreek dus verstaanbaar. Dat betekent luid, langzaam en goed articulerend.

Zorg ook dat je boodschap begrijpelijk is. Vermijd afkortingen en vakjargon, tenzij je 100% zeker weet dat het publiek de termen kent. Dit is vooral van belang als je niet in je moedertaal presenteert.

9. De regel van 3

Dia19Drie is een magisch getal. Drie punten onthouden lukt vaak nog. Meer dan drie wordt al snel chaos. Probeer dus om je verhaal in drie punten te vatten, of drie vragen.

In mijn presentatie gebruik ik een toolkit met drie instrumenten die belangrijk zijn om samen te werken met buitenlandse onderzoekers: durf, empathie en heldere communicatie.

10. Een duidelijke boodschap

Op het einde van mijn presentatie riep ik de aanwezigen op om samen te werken met buitenlandse onderzoekers. Ik daagde hen uit om met de drie instrumenten uit de toolbox aan de slag te gaan.

Zorg dat het op het einde van je presentatie duidelijk is wat je precies wil bekomen en welke richting je het publiek wil uitsturen.

 

De iconen die ik heb gebruikt zijn:

  • Skydiving designed by Rohan Gupta from the Noun Project
  • Ankle Boots designed by Kathryn Matuszak from the Noun Project
  • Figure Vase designed by Eli Ratner from the Noun Project
  • Toolbox (public domain)
  • Community designed by Martin Vanco from the Noun Project

Foto: Talk Shows On Mute by Katie Tegtmeyer on Flickr