Wetenschappelijk verantwoord tijdverdrijf – Deel 2

Het is zomer. De tijd waarin je meer out of office reply’s krijgt dan antwoorden. Het is rustig op de werkvloer en misschien zoek je dan al eens wat afleiding op het internet. Maar toegeven: zelfs in rustige tijden is scrollen op facebook, twitter of instagram niet altijd even nuttig. Daarom presenteren we een lijstje met wetenschappelijk verantwoord tijdverdrijf.

Het bekijken van toffe presentaties of alternatieve manieren om wetenschap naar het grote publiek te brengen, helpen je echt om je eigen onderzoek beter te communiceren. Voel je dus niet schuldig en klik op een dood moment eens door dit lijstje.

Tom Scott (Youtube)

Hoe hij het doet weet ik niet, maar Tom Scott weet over de hele wereld de interessante plekken en feitjes te vinden. Dat giet hij in toffe, behapbare filmpjes van 3-4 minuten. Hij heeft drie ‘programma’s’ op zijn kanaal.

  • In Amazing Places reist hij naar interessante – vaak wetenschappelijke – plaatsen, zoals een onderzoeksstation in Antarctica dat nucleaire aanvallen opspoort, een oude mijn waar ze 200.000 ton arseen willen invriezen of een Duits dorpje dat letterlijk uit elkaar valt.
  • In Built for Science, gaat hij op zoek naar vreemde en toffe structuren die gebouwd zijn in naam van de wetenschap. Zoals een kernreactor bestuurd door studenten, een artificiële aardbevingsmachine of Winterlab, waar de stabiliteit van schoenen wordt getest op een bewegende ijzige vloer.
  • In Things You might not know, graaft hij interessante feitjes op. Zo legt hij bijvoorbeeld uit wat de wettelijke standaard is voor het zetten van een kop thee, hoe formatievliegen werkt of waarom we sommige bosbranden best laten branden.

Nerdland maandoverzicht (podcast)

Lieven Scheire en zijn gang of experts werpen elke maand hun licht op het voorbije wetenschapsnieuws. Ze doen dat op een vrolijke, lollige en ongedwongen manier. Heel ontspannend om naar te luisteren en je bent elke keer mooi op de hoogte. Echt een aanrader. Te vinden waar je normaal podcasts vindt, of op https://soundcloud.com/lieven-scheire

O ja: de krant De Standaard heeft ook een wekelijkse wetenschapspodcast: Bits & Atomen. Het duurt ongeveer 25 min per aflevering en is stijver en serieuzer dan het Nerdland maandoverzicht, maar een prima aanvulling als je weer een maand moet wachten voordat de Nerdlanders hun nieuwe podcast uitbrengen.

A Capella Science (Youtube)

Neem een bekend nummer en cover het met een wetenschappelijke verantwoorde tekst. Het levert pareltjes op die je maar moeilijk uit je hoofd krijgt. Ik was vooral fan van de song Entropic time, een cover van The Longest Time van Billy Joel. Bekijk ook zeker de making of van die video. Een andere aanrader is Evo-devo, over DNA en evolutie, op de tonen van Despacito. Al moet ik die nog eens een paar keer volledig beluisteren om de finesses van de uitleg te begrijpen.

De Koterij (Youtube)

Henk Rijckaert – knutselaar en stand-up comedian – knutselt elke week iets in elkaar in zijn kot. Hoe gekker hoe liever. Je leert niet altijd evenveel bij over hoe hij het juist maakt, maar hij brengt het op een heel toffe manier en je krijgt zin om zelf aan de slag te gaan. Het is ontspannend en Henk is een sympathieke mens om naar te kijken. En geef toe: wie wil nu niet leren hoe je een geweer maakt dat rookkringen afvuurt of een machine die alles morst.

Wetenschap Uitgedokterd

Doctoraatstudenten en postdocs pitchen hun onderzoek in maximum drie minuten voor de camera. Het levert vlot te bekijken filmpjes op die je in sneltempo een overzicht geven van het onderzoekslandschap in Vlaanderen. Zoals onderzoek naar bestuursrecht, alzheimer of beweging op school. De onderzoekers werden voor de opnames getraind om hun pitch te maken. Door wie? Door ons natuurlijk.

De Engelse filmpjes worden ondertiteld in het Nederlands en omgekeerd. Wil je ondertiteling? Klik dan op het tandwieltje in de video.

Universiteit van Vlaanderen (Youtube/podcast)

De Universiteit van Vlaanderen is een kanaal waar je korte presentaties (10-15min) ziet van experten in hun domein. Drie toppers:

Ondertussen zijn er al meer dan 100 lezingen te bekijken. Een tip? (Bijna) alle presentaties zijn beschikbaar als podcast en dat vind ik aangenamer om te volgen. Luisteren terwijl je iets doet, is nu eenmaal leuker dan vijftien minuten stilzitten voor een computerscherm. Je kan de opnames van de lezingen ook bijwonen. Check daarvoor de website van Universiteit van Vlaanderen.

En dan nog…