SlideDog: handige tool om gênante presentatiefouten te vermijden

Met deze tool vermijd je deze genante presentatiefouten

Daar staat plots – geprojecteerd op vier bij drie meter – de organisator in vol ornaat met zijn blote bierbuik in zijn zwembroek, biertje in de hand, op een of andere vakantiebestemming.

Gênant? Toch wel een beetje. (Alhoewel ik voor de duidelijkheid helemaal voor relaxte vakanties in zwembroek ben.)

Klassieke fout. Tijdens de overgang tussen twee presentaties passeert de organisator via zijn persoonlijk bureaublad.

Dit voorkom je met de gratis software SlideDog.

Je kan lachen en zeggen dat jou zoiets nooit overkomt, maar stel je de volgende twee situaties even voor:

De gevreesde last-minute-alles-wijzigen-sprekers

Eerste situatie: je bent de organisator van een event. Vastbesloten om niet dezelfde fout te maken als je voorganger-in-zwembroek, besluit je om alle presentaties in één lange slideshow te plaatsen. Zo moet je tijdens het event niet wisselen tussen verschillende sprekers en hun presentaties.

Je verzamelt alle presentaties op voorhand, zodat je alles mooi klaar kan zetten vóór het event zelf. Je loopt er drie keer door. Het loopt perfect. Proficiat.

Enkel: op de dag van het event zelf komt er een spreker aanzetten met een aangepaste versie die hij wil gebruiken voor zijn praatje en, o ja, spreker 3 en 4 moeten van volgorde wisselen want spreker 4 moet vroeger door. Je mooi voorbereide PowerPoint wordt een warboel. Je zit met de handen in het haar en schiet in een stress stuip.

Video en de wet van Murphy

Tweede situatie: je bent de spreker op een belangrijk event. Je hebt een video van een experiment die je graag wil tonen. Je hebt uren en uren in het filmpje gestoken, want je hebt voor de eerste keer zelf je experiment opgenomen (proficiat!) en het filmpje gemonteerd.

Op de dag zelf werkt je filmpje niet in PowerPoint. Verdorie, je had het thuis nog getest!

Video in PowerPoint is vragen om moeilijkheden: de filmpjes willen zelden spelen wanneer jij het wil, je weet niet hoe je ze moet pauzeren – of laten starten – en als ze starten, dan is er zeven van de tien keer geen geluid. Afgrijselijk.

Zo afgrijselijk dat Hans zelf eens aanraadde om video gewoon te laten vallen.

Zo ver zou ik het zelf niet laten komen, maar nu we er toch over bezig zijn: op het gebruik van de gewone standaard slides na, is bijna alles in PowerPoint vragen om moeilijkheden. Ooit al eens geprobeerd om een link naar het PDF-bestand van je onderzoeksposter te openen in PowerPoint?

ENTER het gratis SlideDog

SlideDog is een programma dat je gratis kan downloaden. Eens het op je pc staat, sleep je er alles naartoe wat je op je event wil behandelen: de tien presentaties van de sprekers, de vijf video’s die daarbij horen en waarom niet: er waren ook nog twee PDF’s en één grote grafiek die ze wilden tonen.

Als je alles hebt verzameld, klik je op ‘Start Show’ en hopla: je kan vrij wisselen tussen alle verschillende bestanden zonder je druk te moeten maken over PowerPoint. Halfweg de presentatie even een video starten? Nooit een probleem. Want SlideDog gebruikt de native programma’s van je computer (zoals Windows Media Player of VLC Media Player) en niet PowerPoint om je video af te spelen.

Je moet je video’s dus niet meer in inferieure kwaliteit laten zien omdat PowerPoint enkel degelijk werkt met een .wma bestand. En je hebt duidelijke knoppen om je video te pauzeren en te stoppen. Als je video klaar is met afspelen, ga je gewoon terug naar je presentatie.

Presentatie gedaan? Klik dan even op de volgende presentatie en ze staat direct klaar.

Andere handige dingetjes zijn

  • Het programma werkt offline.
  • Je kan er ook Prezi’s in openen.
  • Je kan je voorgemaakte shows opslaan en opstarten wanneer je wil.
  • Je krijgt een timer en een klok te zien. Zo weet je hoe laat het is en hoe lang je al aan het spreken bent.

Zoals altijd met mooie gratis programma’s zijn er een paar features die enkel onder de betalende versie vallen. Zo kan je in de betalende versie een eigen achtergrond instellen die je te zien krijgt als er geen enkel bestand aan het draaien is en krijg je een uitgebreidere ondersteuning om met twee verschillende schermen te kunnen werken. Maar de gratis versie werkt ook prima.

Dus voor je volgende event of ingewikkelde presentatie: gebruik SlideDog. Echt waar.
Je kan dan gewoon die vakantiefoto op je bureaublad laten staan en het zal je een hoop gênante situaties en kopzorgen besparen.

Meer info en downloaden: http://www.slidedog.com

De SlideDog-video

PS: we zijn enthousiast over het programma en dat is gewoon omdat we er de goede toepassingen van zien. We krijgen er geen geld voor om jullie dit programma aan te raden. Echt niet. 🙂