Professionele foto’s voor je poster en je presentatie
‘Google’ is het meest gegeven antwoord.
De vraag? ‘Waar haal jij foto’s voor je presentatie en posters vandaan?’
Er zijn echter twee problemen met Google.
- De foto’s zijn in de meeste gevallen niet rechtenvrij
- Vaak is de resolutie slecht.
Met als gevolg dat mensen foto’s gebruiken zoals deze:
Omdat we zo’n foto’s niet meer willen zien, geven we je hieronder zes plaatsen waar je wel mooie rechtenvrije afbeeldingen vindt. Ze zullen je presentaties en posters mooier, aantrekkelijker en professioneler maken.
1. Compfight.com
Deze fotozoekmachine gebruikt de uitgebreide fotobibliotheek van Flickr. Zoek op ‘creative commons’ en je bent vertrokken. Zoek je bijvoorbeeld een originele foto van een sleutel? (Hey, geen idee. Het zou kunnen dat je onderzoek daar iets mee te maken heeft 🙂 )
Ga dan voor dit:
In plaats van dit cliché:
Link: compfight.com
2. Getty Images
Getty images is een naam die je vaak ziet terugkomen in kranten. De grootste online fotobibliotheek ter wereld stelt sinds maart 2014 zijn foto’s gratis ter beschikking voor gebruik op blogs en websites (dus jammer genoeg niet voor offline gebruik in presentaties). Stuk voor stuk kwalitatief hoogstaande afbeeldingen.
Link naar fotobibliotheek: gettyimages.com.au/embed#
3. Snapwi.re
Een erg leuk alternatief op de klassieke fotobibliotheken.
Het werkt als volgt: je post een request. Bijvoorbeeld ‘Kind dat water drinkt’. Je bepaalt zelf de prijs die je wil betalen (het start bij €5) en de professionele fotografen van Snapwi.re gaan met je verzoek aan de slag. Hoe meer je wil betalen voor de foto, hoe professioneler de fotografen.
Na verloop van tijd verzamel je zo een hoop inzendingen. Zit er niets bij dat je goed vindt? Dan kan je van de aankoop afzien en de request intrekken. Zit er wel iets bij dat kan dienen voor jouw poster of presentatie? Dan koop je het. Simpel.
Link: snapwi.re
4. Shutterstock & iStock
Schutterstock en iStock zijn broertjes van elkaar. (Of zusjes. Welk geslacht heeft een webpagina eigenlijk?) Ze bieden allebei hoge kwaliteit stockfoto’s aan. Ga wel op zoek naar stockfoto’s die niet te clichĂ© zijn. Maar als je de valkuilen kent, kan je hier mooie foto’s en illustraties kopen.
Link: schutterstock.com
Link: istock.com
5. Fiverr
Over illustraties gesproken. Ken je Fiverr? Daar kan je mensen inhuren om voor een laag bedrag een tekening/illustratie/ design/ eender wat… te maken.
Op Fiverr vind je quasi elke dienst die online geleverd kan worden. Je kan er alles te pakken krijgen. Op zoek naar een mooie illustratie voor je poster? Een logo? Een Engelstalige voice-over voor een filmpje? Een vertaler? Als je wil kan je zelfs een nummer insturen en leert iemand je hoe je dat op gitaar speelt.
Maar goed, voor je onderzoek zou ik starten bij de illustratie & design afdeling: fiverr.com/categories/graphics-design (al is gitaar spelen misschien wel een originele opener voor je presentatie 🙂
Sowieso geldt natuurlijk: niet elke tekenaar of designer is even goed. Check ratings, commentaren en beschrijvingen voordat je iets bestelt, maar bij mij is het nog niet vaak tegengevallen.
6. The Nounproject
Over The Nounproject hadden we het op deze blog al vaker. Daarom gewoon even kort vermelden dat icoontjes een prima alternatief zijn voor foto’s.
Link: thenounproject.com
7. Google images
Merk op dat de intro van deze blogpost sprak over ‘Professionele foto’s voor je presentatie en posters.’, maar ik zal deze zevende -niet professionele -plek toch maar opnemen zeker?
Al was het maar omdat jullie Google images tegen alle advies in zullen blijven gebruiken – jullie deugnieten – en om je te waarschuwen voor de volgende twee dingen:
- Let op resolutie: foto’s op Google images zijn vaak van onvoldoende kwaliteit voor een presentatie en al helemaal voor een poster. Als je foto’s zoekt voor een presentatie zoek dan bij zoekhulpmiddelen op een grootte van ‘groot & gemiddeld’. Wees voor posters enkel tevreden met ‘groot’
- Let op auteursrechten. Kijk van welke website je de foto haalt. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn foto’s op Google images niet vrij van auteursrechten. Gelukkig maar. Anders zou iedereen ‘Toon Verlinden’ kunnen googlen en mijn foto’s gratis en voor niets gebruiken zonder mijn toestemming. Wie weet in welke reclame ik dan zou opduiken.
Een afsluitend woordje over creative commons
Bestanden op The Nounproject en Compfight zijn vrij beschikbaar onder een creative commons licentie. Dat wil zeggen dat je de foto’s gratis en voor niets mag gebruiken als je
- ze gebruikt voor niet commercieel doeleinden (maar onderzoek is zelden commercieel)
- de naam van de auteur vermeldt. Er zijn daarbij geen regels over hoe groot de naam moet vermeld staan of waar die moet staan.
In een blogpost vermeld ik de auteurs normaal onderaan de post. In een presentatie maak ik een laatste slide waar ik de namen van de auteur op zet. Die slide zal je niet te zien krijgen als ik een workshop geef (daar ben je niet veel mee), maar wel als ik je de slides doorstuur.
Zo. Hopelijk is in de toekomst het standaard antwoord op de vraag ‘Waar halen jullie je foto’s?’ vanaf nu iets anders dan ‘Google.’
Succes!