Maximum 20 woorden per slide (of helemaal geen)
Het publiek kan niet tegelijkertijd aandacht hebben voor wat de spreker zegt
én een tekst aflezen. Slides zijn bedoeld om het betoog van de spreker te ondersteunen, en niet als achtergronddocument. De twee mengen levert een hutsepot op die niet deugt. Hoe vermijd je als organisator van een event dat sprekers hun slides vol tekst stoppen? Hang het aantal woorden aan de ketting.
20, 6 of geen?
Het maximum aantal woorden per slide? Alle denkbare cijfers doen de ronde. Sommige experts beweren 6, maar wij leggen de lat op 20. Tegenover de 100 of meer woorden die nu vaak op slides blinken, is 20 al een reuzensprong. Minder, of helemaal geen woorden is vaak nog beter. Moedig sprekers aan om hun boodschap zo veel mogelijk in beelden te vertalen.
3 in 1 werkt niet!
Waarom proppen sprekers hun slides toch zo vol? Omdat ze dan geen aparte notities of hand-outs moeten uitwerken. Dat lijkt efficiënt, maar is het niet. De spreker is sneller van zijn klus geklaard, maar het publiek pikt de boodschap veel minder op. Als organisator doe je er dus beter aan om na het event niet zomaar de slides online te zetten. Vraag beter aan de sprekers naar een achtergronddocument dat ook informatief is voor de personen die niet aanwezig waren, eventueel in combinatie met de oorspronkelijke slides.
PechaKucha: succes verzekerd
Niets is zo moeilijk als sprekers regels opleggen. Ze proberen er altijd onderuit te muizen. Tenzij de regels deeluitmaken van het format van het event, zoals PechaKucha. Bij PechaKucha tonen sprekers 20 slides en krijgen ze 20 seconden per slide. Op de slides staan bijna uitsluitend beelden. Het resultaat? 80% sterke presentaties. Waarom? Omdat sprekers vooraf hun presentatie goed voorbereiden, omdat ze geen blauwtje willen lopen. En omdat ze geen feiten meer brengen, maar een verhaal. Lees meer over PechaKucha.