Wetenschappelijke podcasts die je tijd waard zijn
Het is zomer, het (mail)verkeer is minder druk en je hebt misschien al eens wat meer tijd om handen. Daarom: een blogpost met wetenschappelijk verantwoorde podcasts. Ideaal tijdens dat hersenloze taakje (Excel tabellen overtikken?), je fietstocht naar het werk of je autorit naar het Zuiden.
We splitsen dit lijstje op in vijf Nederlandse en vijf Engelse podcasts. Zo heeft iedereen er wat aan. Ik heb ze overigens allemaal zelf intensief beluisterd en goedgekeurd. Geen loze aanbevelingen dus.
Hoe beluister je een podcast? Download een podcastapp, zoek daar de naam van de podcast die je wil beluisteren en klaar! (zelf gebruik ik Podcast Addict.)
NEDERLANDS
1. Universiteit van Vlaanderen (link)
De Universiteit Van Vlaanderen specialiseert in interessante lezingen over prikkelende onderwerpen. Elke lezing duurt ongeveer 15 minuten en valt te bekijken op YouTube, maar persoonlijk vind ik het een stuk aangenamer om ze te beluisteren op podcast. Je hebt keuze uit meer dan 150 afleveringen en onderwerpen gaan van relatie- tot radiotherapie en van elementaire deeltjes tot elementaire taalregels. Pik de onderwerpen uit die je interessant vindt of probeer ze allemaal te beluisteren.
2. Nerdland Maandoverzicht (link)
In het Nerdland maandoverzicht neemt een bende sympathieke nerds en geeks het wetenschapsnieuws van de voorbije maand onder de loep. Het is elke keer een heel toffe luisterbeurt en met maandelijks zo’n 26.000 luisteraars hebben ze een stevige fanbase. Veel over life sciences, IT, insecten, fysica, wombatkeutels en Elon Musk. Bekendste Nerd van de bende is Lieven Scheire. Tip: je kan ook zonder problemen de oudere afleveringen beluisteren. Je blijft er van bijleren en zoals gezegd is het gewoon heel ontspannen om naar te luisteren. Was ook al twee keer live te gast op Sound of Science.
3. Koffie Curieus (link)
Een relatief nieuwe podcast met ‘wetenschap op een zondags tempo’ van Jonas Vandicke, onderzoeker aan de UGent. Wat opvalt is de hoge kwaliteit van de podcast. Je luistert naar een podcast met geluidsfragmenten, rubrieken en alles er op en er aan. Je hoort: hier kruipt véél tijd in om het te maken. Jonas raadt zelf aan om het met een kop koffie in je zetel te beluisteren, maar zoals elke podcast denk ik dat je best luistert terwijl je iets anders doet. (Mijn favoriete podcastluistermomenten zijn verplaatsingen met de fiets, wandeltochtjes met mijn baby/peuter of als ik moet afwassen, was ophangen of domme administratieve taakjes uitvoeren.)
4. Geheugenissen (link)
Een podcast voor mensen die graag wat geschiedenis meepikken. Wat direct opvalt is de aangename radiostem van Julie Van Bogaert (ook van de UGent). Je pikt er heel wat fijne verhalen op over vooral de middeleeuwen, maar af en toe is er ook ruimte voor een uitstapje naar een ander tijdvak.
5. Interne Keuken (link)
Wekelijks op Radio 1, maar ook te beluisteren als podcast. Sven Speybroeck en Koen Fillet maken ‘interessante radio over saaie onderwerpen’. Het is niet helemaal waar dat het saaie onderwerpen zijn, maar wel moeilijkere onderwerpen die doorgaans niet direct in de media komen. Ze weten er altijd een interessant gesprek uit te puren en zijn meester in het stellen van de juiste vragen.
ENGELS
6. Daniel & Jorge explain the universe (link)
Een spin-off van het boek ‘We have no idea’, waar Daniel (fysicus aan het CERN) en Jorge (de tekenaar van PhD-comics) dieper ingaan op de dingen waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft. Elke aflevering behandelt een of ander fancy fysica/ruimte onderwerp. Van de dyson sphere tot wormgaten. Twee mannen die op een jargonvrije en vrolijke manier praten over fysica. Niet meer, niet minder.
7. The infinite Monkey Cage (link)
Deze podcast raadden we vier jaar geleden al aan en dat doen we nog steeds. Het is een soort panelshow over wetenschappen in radiovorm (het wordt gemaakt voor BBC). Met naast wetenschappers ook altijd een comedian. Het valt op dat wetenschappers in deze podcast altijd duidelijk, helder en vaak met humor over hun onderwerp kunnen vertellen.
8. Radiolab (link)
Radiolab maakt langere podcasts, vaak rond een interessant verhaal dat ze dan helemaal uitzoeken. Waanzinnig hoge ‘production value’, zoals dat heet. Het steekt professioneel in elkaar, ze doen massa’s research, interviews en het wordt heel tof gemonteerd. Zeker een referentie op podcastvlak.
9. The Curious Cases of Rutherford & Fry (link)
Hannah Fry is een Brits wiskundige. Ze doceert wiskunde en is actief in de media. In The Curious Cases of Rutherford & Fry behandelt ze samen met Adam Rutherford semi-wekelijks een aantal ‘everyday mysteries’. Zoals ‘Waarom zijn er regionale accenten?’, ‘Bestaat oneindigheid en zijn sommige oneindiger dan andere?’ of ‘Waarom hebben mensen allemaal een verschillende pijngrens?’
10. The Z-list Deadlist (link)
Hou je van verborgen en verrassende verhalen? In The Z-list Deadlist vist Iszi Lawrence (dode) mensen op die tussen de plooien van de geschiedenis vielen en plaatst ze op hun voetstuk. Ik beluisterde nog maar een aflevering of twee, maar pikte zelfs daar al een aantal weetjes op die ik in een presentatie als openingsverhaal kan gebruiken.
Dit lijstje is verre van compleet. Heb je zelf suggesties? Laat ze weten via Twitter. We zijn altijd op zoek naar goede wetenschappelijk verantwoorde podcasts!
Foto Nerdland maandoverzicht: Opname tijdens Sound of Science, foto door Thomas Storme