Nerdland Festival: in de rij voor rioolwater

Het is zondag 5 juni, 16 u, op het Nerdland Festival. Ik (Toon Verlinden) wandel langs één van de tenten waar op dat moment een talk bezig is. Ze barst uit haar voegen. Mensen staan tot buiten aan te schuiven. Staat er één of andere bekende persoon op het podium? Nee hoor, wel een onderzoeker die vertelt over … rioolwater. Er is dus hoop!

Want het is mooi te zien dat niet alleen bekende koppen zoals Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel tweeduizend man weten te lokken, maar dat er op het Nerdland Festival evengoed honderden gegadigden staan te dringen om een wetenschapper te horen praten over dendrochronologie (de wetenschap van jaarringen van bomen), tinnitus, of rioolwater.

Voor het geval je er niet bij was, of de voorbije maand je laboratorium niet uit mocht: Nerdland Festival is met 13.000 bezoekers het grootste openlucht wetenschapsfestival van België. Editie 2022 vond plaats op 3, 4 en 5 juni in Wachtebeke. Toon Verlinden, oprichter van The Floor is Yours, is ook organisator van het festival. En hij is er van overtuigd:

Ook jouw onderzoek is boeiend

Onderzoekers zeggen al snel: ‘mijn thema is niet boeiend’. Fout! Mensen zijn nieuwsgierige wezens. Als je je thema op de juiste manier brengt, hangen ze aan je lippen. We vertelden in een eerder artikel al hoe ook jij jouw onderzoek boeiend kunt maken.

Maar boeiend onderzoek is niet genoeg

Het merendeel van de sprekers kreeg vooraf training van The Floor is Yours: een workshop ‘presenteer met impact’, gevolgd door een persoonlijke feedbacksessie. Is dat echt nodig? Ons antwoord is: ‘ja!’ Want zelfs bij ervaren sprekers zagen we een duidelijke vooruitgang. Een publiek van zeshonderd man aandachtig houden met een presentatie, dat schud je niet zomaar uit je mouw.

Moet je binnenkort voor een groot publiek spreken? Een wijze raad: bereid je goed voor en vraag feedback aan personen die je thema nog niet goed kennen, zoals je partner of een vriend. Begrijpen ze alles? Is het boeiend genoeg? Bereid je goed voor, want het publiek op Nerdland Festival heeft betaald voor zijn ticket, is helemaal naar Wachtebeke gereden en heeft uit meer dan 200 shows, acts en workshops net jouw lezing gekozen. Zorg er dan ook voor dat je het beste van jezelf geeft.

Zin om zelf op de affiche van Nerdland Festival te staan?

Ben je nog geen bekende naam? Nog nooit met je hoofd in het nieuws geweest? Nog geen interview gegeven in de krant? Geen paniek, je maakt zeker nog kans. We zijn altijd op zoek naar goeie sprekers en vertellers. Maar begin er op tijd mee. In november of december lanceren we de oproep voor sprekers en activiteiten voor editie 2023. Schrijf je in op thefloorisyours.be of nerdlandfestival.be en hou de nieuwsbrief en sociale media in de gaten!

Wat je selectie zeker helpt: neem nu al deel aan andere activiteiten en evenementen! Een van de eerste dingen die Hetty en ik doen als we een voorstel binnenkrijgen, is de naam van de onderzoeker ingeven in Google. Als we dan filmpjes zien, of andere plaatsen waar die gesproken heeft of stond met een activiteit, geeft dat heel wat vertrouwen.

Waar vind je een overzicht met wetenschapsactiviteiten? Op komnaarbuiten.be maakten we een overzicht met meer dan 25 opties. Begin er nu al aan.

En hou 26, 27 en 28 mei 2023 alvast vrij in je agenda, want dan zien we elkaar dan op Nerdland Festival 2023. Op of naast het podium :).