Ken je de truc van de zwarte slide?

Waar kijkt je publiek naar als jij op het podium staat? Naar jou. Behalve als er slides zijn. En dat is net het probleem van slides. Ze trekken alle aandacht naar zich toe.

Gooi je dan je slides beter overboord? Dat hoeft niet. Een simpele truc als de zwarte slide kan de ideale oplossing zijn. Ook wanneer je niet veel tijd hebt om een uitgebreide set slides te maken.

Hoe werkt het?

Je hebt een aantal slides die je absoluut wilt gebruiken, maar er zijn ook momenten dat je eigenlijk niets te tonen hebt. In plaats van dan je vorige slide te laten staan of toch maar een zinloze slide te projecteren, gebruik je een zwarte slide.

Een zwarte slide is lege slide waarvan je de achtergrond zwart maakt. Als je die op het scherm projecteert heb je de indruk dat er helemaal geen slide is. Zo trek je de volle aandacht van je publiek.

Kan je dit niet anders oplossen?

De meeste slidewisselaars hebben een knop waarmee je het scherm zwart kunt maken. Hetzelfde effect dus als de zwarte slide. Alleen moet je dan als spreker goed weten waar die knop staat. De kans is groot dat je op het podium begint te knoeien omdat je de knop niet meteen vindt. Sta je bij je laptop? Dan kan je voor PowerPoint ook gewoon klikken op de letter ‘b’ van je toetsenbord. Het resultaat? Een zwarte slide!

Een voorbeeld

Stel dat je absoluut twee figuren wilt tonen aan je publiek. De eerste figuur komt na 4 minuten, de tweede na 8 minuten. Verder wil je toch ook graag een titelslide hebben en een laatste slide met je contactgegevens. Je slides zien er dan zo uit:

  1. Zwarte slide (tijdens je intro moet de aandacht bij de spreker liggen)
  2. Titelslide
  3. Zwarte slide
  4. Figuur 1 (na 4 minuten)
  5. Zwarte slide
  6. Figuur 2 (na 8 minuten)
  7. Zwarte slide
  8. Eindslide met je contactgegevens

Ook bij online presentaties?

Nee. Wil je online dat aandachteffect creëren, stop dan met slides delen zodat jij als spreker groot zichtbaar bent op het scherm. Want een zwarte slide tijdens een online presentatie is gewoon een groot zwart vlak.

Stel jezelf bij elk onderdeel van je presentatie telkens de vraag: bieden slides hier een meerwaarde voor mijn publiek?

  • Ja: prima, gebruik gerust je slide.
  • Nee: toon dan een zwarte slide of neem de slides weg.

Leer je graag meer over online of offline presenteren? Neem dan een kijkje op onze workshoppagina.