Je onderzoek is het boek, je presentatie de verfilming
Recent las ik het eerste deel van The Lord of The Rings nog eens. Wist je dat ongeveer een derde van het boek niet in de film zit? En gelukkig maar: als regisseur Peter Jackson had geprobeerd om het hele boek in de film te proppen, zaten we nu met een draak van een film.
Iedereen snapt dat een film iets anders is dan een boek en dat je bij een verfilming keuzes moet maken over wat je wel en niet vertelt. Je kan nu eenmaal niet alle nuances van het boek overnemen.
Maar met je onderzoek en de daaruit volgende presentatie is het net hetzelfde. Je onderzoek is het boek: complex, genuanceerd, vol informatie. Je presentatie is de verfilming: entertainend, prikkelend en met net genoeg relevante informatie. Als je die finesse niet ziet, loopt het mis.
Een belangrijk teken dat de verfilming van je onderzoek zal floppen aan de box office? Slides als hand-outs.
Slides als hand-outs
Vaak proppen onderzoekers alles wat ze zeggen op hun slides. Ze maken geen enkele selectie. Gevolg: grote lappen tekst. Vergeet interactie, performance of een aantrekkelijke presentatie. Het enige wat jij en de presentator tijdens het komende half uur zullen doen, is lezen.
Het label ‘presentatie’ is in dit geval gewoon een vermomming voor wat je in werkelijkheid op het podium ziet, namelijk: ‘een slecht voorgelezen boek’.
Voor het geval je er te snel overheen las, herhaal ik het nog eens op een andere manier: veel onderzoekers lezen op het podium als het ware een boek voor, terwijl ze proberen te doen alsof het een toffe presentatie met slides is.
Laat je daar niet door vangen. Een slide die je quasi volledig afleest, is een hand-out. Het is een geschreven document, gemaakt om te lezen. Net zoals een boek. Het is géén presentatie, gemaakt om te bekijken. Hand-outs en slides zijn twee verschillende dingen.
Maak van je presentatie écht een presentatie die tof is om naar te kijken. Ja. Dat kost werk. Maar de impact is immens.
Quick tip
Wil je slides én hand-outs? Dat is meer werk, want je moet zowel het boek als de film maken. Een tussenoplossing is dat je de extra uitleg in de notitiesectie bij je slides zet. Die kan je dan exporteren zodat ze naast je slides staan in de PDF.
Een prima aanpak en een mooie gulden middenweg: mensen die geïnteresseerd zijn, zullen die extra notities uitpluizen. De rest houdt het gewoon bij de presentatie waarvoor ze in eerste instantie kwamen.