Ook jij kan gemakkelijk en snel infographics maken (met tooltjes)

Als onderzoeker zit je vaak met een massa data. Je steekt die waarschijnlijk in een excelgrafiek en gooit die grafiek in je presentatie.

Omdat we geen designers zijn komen we immers meestal niet verder dan een grafiek met flashy kleurtjes. Correct?

Grafiek
Hoe we onze data meestal weergeven.

Fout. Ook als niet designtechnisch aangelegde onderzoeker moet én kan je er naar streven om je data aantrekkelijker en overzichtelijk weer te geven.

Eén van de manieren waarop je dat kan doen, is met infographics. Nee, klik nog niet weg.

Infographics maken, hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Met de juiste tools (te vinden in deze blogpost, of wat dacht je?) maak je in een handomdraai een mooie afbeelding die je data weergeeft in duidelijke en aantrekkelijke blokjes. Er zijn zelfs internettoepassingen die je een template geven dat je maar in te vullen hebt.

Wat zijn infographics?

Infographic - How to E-Cycle the Right Way
Voorbeeld van een infographic

Infographics zijn meer dan de fancy gemaakte afbeeldingen die je op het internet de ronde ziet doen. Het komt er gewoon op neer dat je tekst, data en beeld combineert. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een kaart, grafiek, instructieve tekening of interactieve applicatie.

Gebruik ze enkel als ze nuttig zijn

Waarom zou je infographics gebruiken?

  1. Om te beginnen, zijn ze leuker. Mensen kijken er liever naar en het is vaak een verfrissing na de tientallen – zo niet honderden – tekstslides die ze die dag al te zien kregen.
  2. De belangrijkste reden is echter dat mensen visuele informatie beter onthouden dan tekstuele. Giet je data in een tabel, dan wordt die slechter onthouden dan wanneer die in een grafiek staat. En een grafiek wordt op zijn beurt weer minder goed onthouden dan leuke afbeeldingen.

Wil je dus dat het publiek iets meedraagt van je data, dan is het belangrijk dat je de informatie visueel weergeeft. Akkoord, niet elke onderzoeker wil per se dat het publiek zijn data onthoudt. Vaak is de conclusie goed genoeg en dan heb je niet echt nood aan een infographic.

Maar wil je in je presentatie echter meer informatie overbrengen? Zoals een vergelijking tussen een huidige situatie en hoe het zou kunnen zijn, een tijdsverloop of de kernresultaten van honderden enquêtes, dan is een infographic de tool bij uitstek.

Dus: hoe visueler, hoe beter je publiek je boodschap onthoudt. Woord bij de daad voegend, giet ik dat in een infographic zodat jullie het beter zullen onthouden:

Mensen onthouden visuele informatie beter dan textuele
Mensen onthouden visuele informatie beter dan tekstuele.

 

Maar hoe maak je een infographic?

Je kan ze volledig van de grond op zelf bouwen, zoals ik met het simpele voorbeeld hierboven heb gedaan. Het moet immers niet altijd ingewikkeld en flashy zijn. Het moet vooral duidelijk en functioneel zijn.

Maar je moet niet altijd zelf aan de slag. Er zijn tal van diensten die je in staat stellen om een template te kiezen waar je zo je data in kan kleven. Deze diensten hebben bijna altijd een gratis basisversie of zijn zelfs helemaal gratis.

Een paar voorbeeldjes:

  • Kaarten maken met veel data. Tableau Public. Veel data in een exceltabel? Kijk even naar het filmpje hoe Tableau Public werkt en voeg je data zo in. Ideaal om een onderzoek uit te zetten op een kaart.
  • Fancy Infographics. Piktochart geeft je een aantal templates waar je mee aan de slag kan, maar je kan ook een infographic bouwen met de honderden elementen uit hun database. Erg simpel, gewoon drag and drop.

Wil je helemaal zelf aan de slag? Dan kan je ook losse infographicelementen kopen bij diensten als Shutterstock of iStockphoto.

Hoe gebruik je een infographic?

Voor een klassieke PowerPoint, werkt een volledige infographic niet altijd omdat er dan snel veel informatie  op je slide staat. Wil je hem toch gebruiken in een PowerPoint dan kan je de infographic best opsplitsen in verschillende figuren zodat het geheel leesbaar blijft.

Een andere optie is het gebruik van Prezi, waardoor je kan inzoomen op de relevante delen van de infographic en toch een overzicht kan bewaren.

De wetenschappelijke poster leent zich daarentegen erg goed tot infographics. Als je je poster opvat als infographic, zal hij er uitspringen tussen de tientallen (honderden?) andere posters op de wetenschappelijke beurs. Door zelf een infographic te maken, of van de bovenstaande tooltjes te gebruiken, kan je gemakkelijk een visuele en duidelijke representatie van je onderzoek opbouwen. Je poster wordt de ster van het congres.

Ook in publicaties en websites komen ze goed tot hun recht. En als het iets is waar je van wakker ligt: infographics worden ook vaker gedeeld dan platte tekst.

Nog een paar leuke infographicvoorbeeldjes

Omdat het altijd handig is om ideeën op te doen bij anderen (en gewoon ook leuk), deel ik een paar goede voorbeelden. Ze tonen goed aan dat je over eender welk wetenschappelijk domein een infographic kan maken.

Van de website Good.is

Uit het mooie boek ‘Information is beautiful

Van Slideshare
Dit zijn vooral vergelijkingen. Akkoord ze zijn niet altijd gebaseerd op een onderzoek. Maar het gaat om het idee: hoe vergelijken de makers twee dingen ten opzichte van elkaar? En ze zijn ook gewoon grappig.

Merk op dat de laatste twee vergelijkingen niet moeilijk zijn om zelf te maken. Het is gewoon de afbeelding van één persoon met een aantal gegevens er naast.

Zo, dat was een eerste woordje over infographics. Als er interesse is, schrijven we er graag meer over! (laat het ons dan weten. 🙂