Hoe vat je onderzoek samen in één slide? De 3MT-succesformule!
Je onderzoek presenteren in slechts drie minuten met maar één slide. Dat is de kern van 3MT.
De internationale wedstrijd 3 Minute Thesis daagt doctoraatsonderzoekers uit om hun werk helder en overtuigend te presenteren in drie minuten.
Op 11 december 2024 vindt de nieuwe Vlaamse 3MT-editie plaats voor onderzoekers van de UGent, UAntwerpen, VUB en UHasselt.
De kandidaten kregen alvast een pitchtraining van The Floor is Yours.
Wij delen graag de succesformule om je onderzoek samen te vatten in één slide. Die is niet alleen goud waard voor 3MT, maar voor elke onderzoekspitch!
Waarom één slide?
Één slide dwingt je om kritisch na te denken over wat écht belangrijk is in je verhaal. Het is een visueel hulpmiddel om:
- De aandacht van je publiek te trekken.
- Je boodschap helder te maken en beter te doen onthouden.
Maar pas op: een overvolle of verwarrende slide werkt averechts. Het publiek moet meteen begrijpen wat ze zien, zonder afleiding.
Hoe start je dan best?
Stap 1: Zoek je kernboodschap en sleutelwoorden
Begin met deze vragen:
- Wat is de essentie van je onderzoek?
- Welke sleutelwoorden horen daarbij?
Bijvoorbeeld: deelneemster Sybrien doet onderzoek naar microplastics en hun interactie met schadelijke stoffen. Haar kernboodschap:
“Microplastics interact with dangerous pollutants like mercury and hormone disruptors. I want to understand their interactions in the Scheldt River to know if they potentially worsen the toxicity.”
Haar sleutelwoorden zijn:
- Microplastics
- Pollutants: mercury and hormone disruptors
- Interaction
- Scheldt River
- Toxicity
Deze sleutelwoorden zijn de ingrediënten waarmee ze haar slide gaat vormgeven.
De keuzes die ze moet maken is:
- Heb ik ze allemaal nodig?
- Kan ik ze visueel voorstellen?
- Kan ik een wow-element gebruiken?
Stap 2: slide design
Nu is het tijd om aan de slide te beginnen werken. Daarvoor hanteer je drie principes. We overlopen ze samen, en passen ze meteen toe op Sybrien’s case.
1. Less is more
Gebruik alleen de meest essentiële elementen. Je publiek moet vooral naar jou luisteren en niet verdwalen in de details op je slide.
Zijn er sleutelwoorden die Sybrien kan weglaten op haar slide? Ja.
- In plaats van ‘pollutant’ te gebruiken, is het concreter om enkel ‘mercury & hormone disruptors’ te vermelden.
- ‘Toxicity’ hoeft niet per sé op de slide te staan, dat kan ze mondeling toelichten.
2. Maak de boodschap visueel
Kan je de sleutelwoorden omzetten in duidelijke beelden of een grafiek? Eén krachtige visual zegt meer dan duizend woorden.
Zo kan Sybrien ‘Interaction’ makkelijk visueel tonen met een dubbele pijl.
Maar ‘microplastics’, of ‘mercury & hormone disruptors’ zijn vage technische termen, en dus moeilijk te visualiseren. Daarom is het beter om die woorden op de slide te zetten.
3. Creëer een “wow”-effect
Wat maakt je slide onvergetelijk? Een verrassende visual kan veel impact hebben. Want bedenk dat de jury een dertigtal pitches moet beoordelen.
Tijdens de workshop kreeg Sybrien een grandioze tip van een andere deelnemer. Ze kon ‘interaction’ uitbeelden met het iconische beeld van de twee vingers van Michelangelo’s ‘Schepping van Adam’.
Waarom is dit een “wow”-effect? Omdat je een herkenbaar en krachtig beeld linkt aan je onderzoeksthema. Daar smult het publiek van!
Aan ChatGPT vroeg ik dan om een afbeelding te creëren. (Tip: vraag om formaat 16:9 te gebruiken, zodat de afbeelding mooi op je slide past.) Nadien heb ik zelf de woorden toegevoegd.
En wat vind je? De linkse brug zou ik nog wegnemen, want die zie je niet aan de Schelde.
Stap 3: stem je lichaamstaal af op je slide
Je slide is nu klaar. Nu moet je ervoor zorgen dat je het verhaal ook overtuigend kunt brengen. Daarvoor stem je jouw handbewegingen af op wat er op de slide is te zien.
Wat kan Sybrien bijvoorbeeld doen?
- Links op de slide staat het woord ‘microplastics’. Als ze daarover praat, wijst ze best naar haar rechterkant (wat links is voor het publiek).
- Spreekt ze over ‘interaction’ tussen de elementen, dan kan ze zelf haar twee vingers naar elkaar toebrengen zoals op de afbeelding.
- En wanneer het gaat over de Schelde, kan ze wijzen naar de rivier op de slide.
Wat levert het op?
Zelfs als je niet aan 3MT deelneemt, is deze oefening waardevol. Het dwingt je om je complexe onderzoek te herleiden tot een boodschap die ook een niet-expert begrijpt en die blijft hangen.
Durf jij de uitdaging aan te gaan? Probeer je onderzoek samen te vatten in één slide, op basis van jouw sleutelwoorden. Je zult merken dat dit niet alleen je communicatievaardigheden aanscherpt, maar ook je eigen inzicht in je werk verdiept.
Je onderzoek in één slide? Het kan!
(En als je last hebt van stress voor je presentatie? Dan kunnen deze stresstips je helpen 😉)