PechaKucha: de droom van ieder publiek

Een wereld zonder saaie PowerPointpresentaties? Soms lijkt het nog makkelijker om de klimaatverandering tegen te gaan, dan om sprekers goed te leren presenteren.

Gelukkig is er een methode die bijna altijd sterke presentaties oplevert: PechaKucha. In de volgende video toon ik je hoe het werkt.

In Venetië mocht ik 21 onderzoekers uit de hele wereld klaarstomen om een PechaKuchapresentatie te geven. Ze namen deel aan de International PhD Academy ‘The Global Society – The Importance of Interdisciplinary Collaboration to Tackle Societal Challenges’. Enkele dagen later zouden ze PechaKucha gebruiken om hun project voor te stellen.

Wat is PechaKucha?

PechaKucha is een presentatieformule, waarbij je 20 slides gebruikt, en 20 seconden per slide krijgt. Elke 20 seconden wisselt de slide automatisch. Een presentatie duurt exact 6 minuten en 40 seconden. Geen gedoe dus met sprekers die over hun tijd gaan. En de nadruk ligt op het visuele: veel foto’s en zo weinig mogelijk tekst.

Waarom PechaKucha?

Omdat PechaKucha nu eenmaal goede presentaties oplevert. Hoe dat komt?

  1. PechaKucha is kort en dynamisch (minder dan 7 minuten per presentatie).
  2. De nadruk ligt op het visuele (wat uitnodigt tot concrete voorbeelden en sterke verhalen).
  3. Sprekers zijn goed voorbereid (want zonder vooraf oefenen ga je volledig de mist in).

Je begrijpt waarschijnlijk wel waarom het publiek zo blij is met PechaKucha. Sprekers zijn dat iets minder, omdat er best wel veel tijd kruipt in de voorbereiding. Maar het enthousiasme van het publiek maakt dat nadien meer dan goed!

Hoe doe je het?

Meestal geef je een PechaKuchapresentatie als onderdeel van een PechaKuchamiddagsessie of –night. Dan krijgt het publiek achtereenvolgens een tiental presentaties te zien. Je kan de presentatie in PowerPoint of Keynote maken, door een automatische slideovergang van 20 seconden in te stellen.

Wil je PechaKucha wel eens live zien?

In Brussel vinden regelmatig PechaKucha Nights plaats, maar ook in andere steden wereldwijd. Of organiseer zelf een PechaKucha-event.

Interesse?

Wil je graag dat we jou en je collega’s de knepen leren om te scoren met PechaKucha, tijdens een PechaKuchaworkshop? Of krijg je graag ondersteuning bij de organisatie van een PechaKucha-event? Laat het ons weten!