Kosmologie in 24 seconden
Elk jaar zetten onderzoekers hun beste beentje voor tijdens de 24/7 lezingen die worden georganiseerd op de Ig Nobelprijzen De Ig Nobelprijzen zijn de vrolijke tegenhanger van de echte Nobelprijzen. Ze zetten onderzoek in de kijker dat je eerst doet lachen en daarna doet nadenken. Zoals het feit dat muggen aangetrokken worden door de geur van Limburgse kaas.
De 24/7 competitie
De 24/7 competitie is een onderdeel van de hele Ig Nobel ceremonie. Onderzoekers krijgen 24 seconden om hun onderzoek uit te leggen en vervolgens moeten ze het samenvatten in zeven woorden. Elke 24/7 spreker legt zijn onderwerp dus twee keer uit:
- Een volledige, technische omschrijving in 24 seconden
- Een duidelijke samenvatting die iedereen kan begrijpen in 7 woorden.
Als voorbeeld heb je hier de 24-secondentekst van kosmoloog Henk Hoekstra: Topic: Donkere materie
‘Zeventig procent van de energie-dichtheid van het Heelal bestaat uit “donkere energie”. We weten niet wat het is, maar wel wat het doet: het versnelt de uitdijing van het Heelal, waardoor we steeds minder van het Heelal kunnen zien. In de toekomst zal alleen onze Melkweg nog zichtbaar zijn. Daarom moeten we donkere energie bestuderen voor het te laat is! Dit gaan we doen met Euclid, een nieuwe ruimtetelescoop die in 2020 zal worden gelanceerd.’
Zijn zeven woorden luidde: ‘Het heelal groeit, maar lijkt steeds kleiner’ Meer voorbeelden? Lees andere 24/7 speeches hier:
Jouw 24/7
Of Hoekstra zijn poging om zijn vakgebied in 24 seconden uit te leggen nu geslaagd is of niet, laat ik over aan zijn collega-kosmologen. Maar het idee is wel interessant. Het verplicht je om op een bondige manier over je onderzoek te spreken. De kans is groot dat je met je 24 secondenuitleg een solide basis hebt gelegd voor je lange congrespresentatie. Om nog maar te zwijgen over je posterpresentatie die met 24 seconden ineens helemaal af is. Wat is de 24/7 uitleg voor jouw onderzoek? Denk er eens over na .
Kort en to the point
Kort en to the point zijn, is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Jij weet als expert immers veel meer van je onderwerp dan wat je in 24 seconden kan vertellen. Gelukkig maar. Maar nu krijg je maar 24 seconden. Het is dus belangrijk om te schrappen en duidelijk te beslissen wat je zal vertellen en wat niet. Dat is niet alleen interessant in 24/7 competities, maar ook tijdens je presentaties. Hoe je dat juist doet? Daarover schreven we al een hoop andere blogposts zoals bijvoorbeeld:
Bron openingsfoto: Annals of Improbable Research