JERI: presenteer de essentie

JERI verplicht je om ingewikkelde onderwerpen kort te brengen zodat iedereen je uitleg begrijpt en geeft je de kans om een centrale stelling optimaal te presenteren. Maar het is meer werk. Tijdens je presentatie vermeld je stukken informatie vallen niet die je dan moet opvangen met een hand-out.

Wat is JERI?

Een JERI presentatie geeft Just Enough Relevant Information. Een format dat bij uitstek geschikt is voor gespecialiseerde presentaties of presentaties die kort moeten blijven.

We weten allemaal dat je onderzoek of onderwerp erg uitgebreid en gespecialiseerd is, juist daarom moet je niet proberen om ons in vijf minuten het hele domein van kwantumfysica uit te leggen. Dat kunnen we met de beste bedoelingen toch niet volgen.

Geef het publiek daarom net genoeg informatie om te begrijpen wat je zegt, niet meer. Je kan je presentatie aanvullen met een hand-out die het publiek mee kan nemen naar huis en die dieper in gaat op de materie.

Tips om mensen JERI te geven

  1. Stel jezelf de vraag: wat is mijn absoluut centrale stelling. Als je publiek één ding van je presentatie zal onthouden, wat wil je dan dat dit is? Door jezelf te beperken tot één focuspunt heb jij meer tijd om er aan te wijden en zullen de mensen het beter onthouden.
  2. Je moet je uitleg niet extra ingewikkeld maken omdat jij dan erg geleerd overkomt. Je staat vooraan en al die mensen luisteren naar jou om er iets van op te steken. Spreek hun taal.
  3. Beperk de achtergrond die je geeft over een bepaald onderwerp tot wat écht noodzakelijk is voor jouw uitleg.
  4. Heb je schrik dat je niet deskundig zal overkomen doordat je teveel informatie moet schrappen van je presentatie? Of dat je niet alles kan uitleggen? Gebruik dan hand-outs die de toehoorder op het einde van de presentatie kan meenemen. Opgelet! Dit is niet hetzelfde als een print-out van je dia’s. Een hand-out is een tekst die in dieper detail uitwerkt wat je tijdens je presentatie hebt gezegd. Het geeft je de handen vrij om tijdens de presentatie bepaalde dingen niet te behandelen. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen alles meer gedetailleerd nalezen in de tekst die ze na afloop kunnen meenemen.

Een JERI presentatie bestaat dus uit twee dingen

  1. Je slides met beperkte informatie
  2. Een hand-out voor het publiek die ze na afloop kunnen meenemen om zelf meer te lezen over het onderwerp.