Hoe AI onderzoekers beter helpt presenteren
Kan AI jou als onderzoeker helpen om betere presentaties te geven? Ja! Maar enkel als jij je AI assistent goed stuurt. Want anders loop je het risico dat je eindigt met een flashy maar doelloze presentatie.
In dit artikel ontdek je hoe AI je kan helpen, van een heldere kernboodschap tot een sterk einde.
Je leert onder andere:
- Waarom de juiste input cruciaal is.
- Hoe je je script omvormt tot spreektaal.
- Prompts gebruiken die je meteen op weg helpen.
Of je nu moet spreken op een conferentie of een interne meeting, deze praktische tips helpen je om AI zinvol te gebruiken – en toch authentiek te blijven klinken.
AI heeft de juiste input van jou nodig
Als je een AI-tool simpelweg vraagt om een presentatie te maken over je onderzoek, dan krijg je misschien wel visueel aantrekkelijke slides, maar zonder duidelijke boodschap of structuur. Daarom is het cruciaal om de juiste input te geven.
Dit was de focus van mijn lezing op de conferentie Science Communication Beyond Tomorrow III (Joint Research Centre, Europese Commissie, 4 maart 2025).
Om je te helpen je werk doelgericht met AI te presenteren, hebben we bij The Floor is Yours twee AI-tools ontwikkeld:
✅ Pitch Your Research – by The Floor is Yours
Een op maat gemaakt GPT-model dat onderzoekers begeleidt bij het maken van een overtuigende onderzoekspitch. We hebben het model getraind om de onderzoeksboodschap helder te brengen, afgestemd op het doelpubliek. Ontdek onze GPT ‘Pitch Your Research’.
✅ De AI Assistent Guide
De handleiding biedt een gestructureerde workflow die onderzoekers door elke stap van het presentatieproces leidt, met kant-en-klare prompts.

De AI Assistant Guide in actie
Onze AI Guide volgt vijf stappen, van je kernboodschap definiëren tot je presentatie mondeling brengen. Hier zijn enkele tips en voorbeelden:
Je kernboodschap definiëren
Voordat je AI vraagt om inhoud te genereren, moet je je publiek en doel bepalen.
- Presenteer je voor collega-wetenschappers, beleidsmakers of een groep patiënten?
- Wil je feedback, financiering of samenwerking?
AI werkt alleen goed als het weet voor wie je zult spreken en waarom.
Op basis van deze input kun je je kernboodschap definiëren, die de richting van je presentatie zal bepalen.
Hieronder vind je een prompt die je kunt kopiëren en gebruiken in je AI tool.
📌 Prompt om je boodschap en publiek te definiëren
“Ik bereid een presentatie voor over [onderwerp] voor [evenement] met een publiek van [doelgroep]. Ik heb [tijd] minuten, en mijn doel is [doel].
Hier is wat context over mijn onderwerp: [context onderwerp].
Kan je mij helpen met het volgende?
- Welke belangrijke bezorgdheden, uitdagingen of vragen heeft mijn publiek over dit onderwerp?
- Is mijn doel duidelijk, specifiek en relevant voor mijn publiek? Hoe kan ik het verfijnen om ervoor te zorgen dat mijn presentatie het gewenste effect bereikt?
- Kan je een beknopte, overtuigende kernboodschap voorstellen (max. 200 tekens) die gelinkt is aan zowel mijn publiek als mijn doel?”
De start verfijnen
Zodra je je kernboodschap hebt verduidelijkt, is het tijd om een 2-minuten pitch te maken – de basis van je presentatie en het moment waarop je de aandacht van je publiek grijpt… of verliest.
Een sterk begin is essentieel. Dat is waar AI een verschil kan maken, door een verrassend feit te suggereren, een prikkelende vraag of een herkenbaar verhaal.
Als voorbeeld gebruiken we een presentatie over veroudering. Onze AI-assistent suggereerde de volgende start:
🗣 “Stel je twee mensen voor van dezelfde leeftijd: de ene loopt marathons, de andere worstelt met chronische ziekten en vermoeidheid. Beiden hebben hetzelfde genomische DNA. Maar waarom verouderen ze dan zo anders? Misschien door hun verschillend mitochondriaal DNA.”
Kort, verrassend en relevant.

📌 Prompt om sterk te starten:
“De opening moet de aandacht trekken en onmiddellijk connecteren met het publiek. Kan je vijf overtuigende manieren voorstellen om mijn pitch te beginnen? Gebruik technieken zoals:
- Een prikkelende vraag
- Een indrukwekkend feit of getal
- Een herkenbaar verhaal of anekdote
Zorg ervoor dat elke suggestie gelinkt is aan het kernprobleem van mijn pitch en is afgestemd op mijn publiek.“
Met de juiste opening maak je je publiek nieuwsgierig naar meer, hou je ze betrokken en zorg je ervoor dat ze je boodschap beter onthouden.
Van schrijf- naar spreektaal
Als je een AI-tool vraagt om een presentatiescript te schrijven, is de kans groot dat de eerste versie klinkt als een formele paper: lange zinnen, moeilijke woorden en stijve formuleringen. Dat is niet hoe we praten en zeker niet hoe je wilt presenteren.
Om je script dynamischer, natuurlijk en boeiender te maken, is het belangrijk om je AI-assistent vanaf het begin de juiste instructies te geven.
Daarom hebben we een eenvoudige aanwijzing toegevoegd om je te helpen een conversatiescript te maken dat aanslaat bij je publiek:
📌 Prompt om spreektaal te creëren:
“Kun je het script van de presentatie verbeteren, rekening houdend met de volgende richtlijnen?
- Spreektaal – Dit is een gesproken presentatie, dus houd de taal conversationeel.
- Duidelijk en eenvoudig Engels – Mijn publiek bestaat uit personen waarvan Engels niet hun moedertaal is.
- Concreet & Boeiend – Gebruik duidelijke voorbeelden om de boodschap tot leven te brengen. Vraag me om input als je meer details nodig hebt, of mogelijke voorbeelden.”
AI als assistent, niet als regisseur
Tijdens onze workshops Presenteer met impact en Pitch je onderzoek tonen we hoe je AI effectief in je workflow kunt integreren. Maar we benadrukken dat AI enkel een supersnelle en creatieve assistent is. Jij blijft de regisseur!
AI kan je helpen je presentatie te structureren, maar maakt deze niet automatisch goed. Onderzoekers zijn soms teleurgesteld wanneer ze de AI output zien, als die te algemeen is of fouten bevat. De oorzaak ligt vaak bij de onderzoekers zelf, omdat ze te weinig input hebben gegeven.
Dus als je de volgende keer een presentatie voorbereidt, vraag dan niet aan AI om het volledig van jou over te nemen, maar werk als een sterk team. Zo kan jij met jouw verhaal schitteren voor het publiek.
🔹 Wil je jouw onderzoekspresentatie met AI verbeteren? Gebruik dan Pitch Your Research – van The Floor is Yours.
🔹 Benieuwd naar onze workshops waarin we AI toepassen? Neem contact met ons op en we stellen je de formule voor die het best aansluit bij jouw interesses.