8 extra stappen naar een goede wetenschappelijke poster (deel 2)

Ons nieuwe boek ligt in de winkel: Stand Out with Your Scientific Poster. Ben je een onderzoeker die worstelt met het maken van wetenschappelijke posters, of wil je het gewoon beter doen? Dit boek helpt je stap voor stap op weg naar een poster die impact heeft en echt werkt. Zodat jij niet met je vingers staat te draaien op je volgende posterbeurs.

In deze reeks van twee blogposts vertellen we je wat je in het boek kan vinden. Natuurlijk gaan we in het boek een stuk dieper in op elke stap en krijg je een massa voorbeelden die je op weg helpen.

Dit is het tweede deel van de reeks. In het eerste deel keken we naar de eerste zes stappen die de inhoud van je poster in orde krijgen. Nu gaan we op zoek naar manieren om je poster ook aantrekkelijk te maken.

Stap 7. Maak een schets

Een simpele schets op papier is enorm waardevol. Je maakt zo’n schets in vijf minuten, maar wint er uren mee en je poster wordt creatiever. Het moeten immers niet altijd blokken zijn. In het boek geven we een aantal krachtige voorbeelden.

Stap 8. Zoek een goeie titel

Besteed hier voldoende aandacht aan. Een titel is vaak het eerste wat je publiek ziet. Al hebben ze maar vijf seconden terwijl ze langs je poster wandelen op weg naar de koffie: die titel hebben ze toch maar gezien. Zet ook in op je ondertitel. Er zijn wel wat titeltrucjes die je kan gebruiken zonder te vervallen in clickbait, die lees je in het boek.

Stap 9. Zoek de perfecte afbeelding

Afbeeldingen zijn belangrijk: ze trekken de aandacht, maar maken dingen ook enorm snel duidelijk. Tekst en jargonwoorden waar je lang op staart zonder het te begrijpen, worden met de juiste afbeelding in minder dan een seconde helder. Wees niet tevreden met de eerste afbeelding die je vindt en zet je afbeelding eerst op je poster.

Stap 10. Denk aan je design

Denk voordat je aan de slag gaat met je designsoftware even na over de afmetingen van je poster en zijn oriëntatie, maar ook over dingen als kleuren, lettertypes en witruimte. Check de afmetingen van je poster bij de organisatie. Je zou zeker niet de eerste zijn die met een te grote of te kleine poster aankomt op een congres.

Stap 11. Vermijd een datadump

Neem niet gewoon een screenshot van je Excelgrafieken: zorg dat ze mooi bij de poster passen. Maak grafieken niet te druk en zet de conclusie van je grafiek in de titel van die grafiek of tabel.Zo weten mensen snel wat de conclusie is die ze moeten onthouden.

Stap 12. Verras

Er zijn veel manieren om je publiek te verrassen met je poster: breng iets mee om te laten zien of wordt creatief met de schaar. Meet leuke ideeën in het boek.

Stap 13. Vraag feedback

Feedback is belangrijk, maar besef dat je collega’s of je supervisor meestal niet de beste bron voor feedback zijn. Ze zijn doorgaans niet het doelpubliek van de poster en zullen vooral zoeken naar wat ze nog kunnen toevoegen.

Stap 14. Breek het ijs met een vraag

Tijdens het congres is het jouw taak om de gesprekken te openen, niet de taak van je publiek. Een simpele ijsbrekervraag is de gemakkelijkste manier om dat te doen.

Bestel het boek!

Wil je weten hoe je al die stappen in detail toepast? Wil je voorbeelden en praktische handvaten? Lees dan het boek Stand out With Your Scientific poster. De resultaten die we bij de onderzoekers zien als ze dit stappenplan toepassen zijn fenomenaal. Dat zeggen we niet omdat we een boek te verkopen hebben, maar wél omdat we willen dat postersessies zinvoller worden en jij meer impact bereikt met je poster.

Veel succes!