Spreekangst

Scared_GirlVijf tips om van stress een handlanger te maken tijdens presentaties

Okselvijvers. Black-out. Tomatenkop. Stotteren. Krekelstem. Alsof je de controle over je lichaam en geest helemaal verliest. Help!

En jij? Ben jij op het podium geboren, of is voor een groep presenteren jouw meest lugubere nachtmerrie?

Het goede nieuws: er bestaan remedies.

‘Voor jou is het makkelijk’, zeggen deelnemers van workshops me soms.

Makkelijk? Als kind kreeg ik een rode kop als ik voor de klas moest spreken. Het liefst gomde ik mezelf dan uit.

Net omdat ik het zo moeilijk vond, begon ik goed te observeren en te kopiëren: wat bij anderen werkte probeerde ik zelf uit. Ik greep elke kans om m’n rode kop aan een groep te tonen.

Als het bij mij is gelukt, waarom dan niet bij jou?

Vijf tips om van je angst een handlanger te maken tijdens presentaties:

  1. Gooi jezelf voor de leeuwen

Al doende leert men. Zo vergt goed presenteren ook heel wat oefening.

Probeer nieuwe dingen uit, hoe meer hoe beter. Maar doe het best eerst voor een kleine groep, in plaats van meteen een volle zaal op een internationale conferentie. (Tip: waag je kans met de Wetenschapsbattle)

  1. Print de eerste minuut in je hoofd

Doodgaan tijdens je presentatie gebeurt meestal bij de start. Oefen daarom goed die eerste minuut in, zodat je zelfs zonder nadenken de juiste woorden uit je mond krijgt.

De hele tekst van buiten leren doe je beter niet, want als je dan ergens een woord vergeet blokkeer je. Pas beter de techniek van de Roman columns toe en zorg dat de structuur goed in je hoofd zit.

  1. Doe het voor de spiegel

Oefen vooraf zoveel je kan, hardop en liefst voor de spiegel. Of nog beter: film je presentatie. Confronterend, maar dan zie je of je misschien een tic hebt die alle aandacht opeist.

Begin ten laatste drie dagen voor je presentatie met hardop te oefenen en herhaal dat minstens elke dag. Zo hebben je hersenen de tijd om de presentatie op te nemen.

  1. Spreek over je passie

Sprekers presenteren merkelijk beter wanneer ze praten over wat hen boeit. Schrap daarom de dingen die je eigenlijk niet zo leuk vindt en begin je presentatie met jouw passie.

Zeg gerust iets over jezelf. Waarom boeit het onderwerp je zo? Dat helpt het publiek om zich in te leven in jou en je onderwerp.

  1. Wees jezelf

Ben je nerveus? Dat is heel normaal. Je wilt immers een goede beurt maken.

Probeer je stress vooral niet te verdoezelen door een onverschillige ‘je m’en fous’-houding (= handen in de zakken, zuchtend en naar het plafond starend), alsof het je geen bal interesseert.

Hoe kan je jouw angst een plaats geven in je presentatie?

De presentatie die ik nooit zal vergeten is die van het lieveheersbeestje, door een deelnemer van een workshop.

De onderzoeker tovert een pluchen lieveheersbeestje tevoorschijn. Zijn onderzoek gaat over hoe je plagen op aardbeien op een natuurlijke manier kunt bestrijden, door insecten aan te trekken.

Op het einde van zijn presentatie wijst hij naar zijn lieveheersbeestje en zegt: ‘De zwarte kleur van mijn lieveheersbeestje verwijst naar (ben ik vergeten, iets over zijn onderzoek) en het rood naar de kleur die ik nu krijg wanneer ik voor een groep moet spreken.’

Geniaal, toch? Hij verwerkte zijn spreekangst in de presentatie en kreeg de meeste stemmen van het publiek als beste presentatie.

Elbert Hubbard zei ooit: ‘De grootste fout die een persoon kan maken is bang zijn om een fout te maken’.

Ga er voor.

(Foto: scared girl)