Waarom jij beter kunt dan een Nobelprijswinnaar
Stel dat je het podium mag delen met een van je grootste helden, iemand waar je enorm naar opkijkt. Jouw presentatie komt na die van haar of hem. Misschien voel je je als een mug in de schaduw van een olifant. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Want jij kunt het zelfs beter doen dan een Nobelprijswinnaar! Ik vertel je hoe.
Laat me eerst twee gebeurtenissen aanhalen, met telkens een held op het podium.
Topvrouw bij de Bill & Melinda Gates Foundation
De dame in kwestie geeft een presentatie in Nederland voor een volle zaal. Haar podiumprésence zit meteen goed: ze spreekt beheerst, met overtuiging, alsof ze haar hele leven al voordrachten geeft.
Maar na een uitvoerige beschrijving van al wat haar stichting doet, kijk ik verveeld op mijn horloge. Ik verwacht verlichte inzichten, sappige anekdotes of wereldschokkende data, maar die krijg ik niet. Bij elke nieuwe slide verschijnen er telkens meer woorden op het scherm. Ik haak af. Jammer. Een vijfsterrenperformance, maar van de boodschap blijft amper iets hangen.
Wanneer ik haar na de presentatie aanspreek en voorzichtig pols of ze openstaat voor feedback, antwoordt ze me vriendelijk dat haar stichting een communicatieafdeling heeft met een honderdtal experten. Ze heeft mijn raad niet nodig.
Jammer dat ondanks het leger aan communicatie-experten de Bill & Melinda Gates Foundation kansen laat liggen om personen wereldwijd te inspireren.
Nobelprijswinnaar
De tweede gebeurtenis: een Japanse Nobelprijswinnaar wordt overgevlogen om een lezing te geven aan een befaamde universiteit in de VS. De opkomst is massaal: de 900 plaatsen in de aula zijn meteen ingenomen. Via videoprojectie volgen honderden geïnteresseerden de presentatie in een naburige zaal.
Maar al snel slaat de ontgoocheling toe: de presentatie is saai, moeilijk te begrijpen en de slides staan bomvol tekst, sommige zinnen zelfs nog in het Japans. Het publiek knarsetandt. Vooral de fans die uren onderweg zijn geweest om hun idool te kunnen zien.
Tot zover het slechte nieuws
Waarschijnlijk ken je zelf nog andere voorbeelden van sprekers waar je veel van had verwacht, maar die het niet konden waarmaken op het podium.
Het is bedroevend dat we wereldwijd zoveel energie, tijd en kansen verspelen door saaie en onduidelijke presentaties.
Maar gelukkig is er ook fantastisch nieuws! Als een Nobelprijswinnaar of iemand met een topfunctie bij de Bill & Melinda Gates Foundation een slechte presentatie geeft, dan kan jij door het goed te doen meer indruk maken! Zelfs al kent men je (nog) niet.
Wat heb je daarvoor nodig?
- Durf! Durf uit je comfortzone stappen. Doe iets verrassends. Zorg ervoor dat ze tijdens de koffie over jou praten.
- Stem je presentatie af op het publiek. Maak het relevant. Laat hen voelen dat je er staat voor hen en dat je moeite doet om hen iets waardevols mee te geven.
- Oefen, alsof je leven ervan afhangt. Oefen totdat je het verhaal helemaal in de vingers hebt, je exact weet wanneer je welke slide moet tonen en wanneer je je grootste glimlach moet tonen.
Sta je binnenkort op het podium met een van je helden? Wow, wat een kans! Schitter als nooit tevoren.
Heb je toch hulp nodig? Wij ondersteunen je met plezier. Zo coachen we regelmatig sprekers om op grote podia te spreken. Je kan ook een workshop volgen of ons boek lezen. Contacteer ons vrijblijvend, zodat we de beste oplossing voor jou kunnen zoeken.
___
Photo ‘microphone’ by Kane Reinholdtsen on Unsplash
Photo ‘heroes’ by Gabriel Bassino on Unsplash