Ga vooraan in het midden staan
Presenteren is soms een beetje durven. De schijnwerpers staan immers op jou en als reflex kruipen veel mensen dan maar achter hun laptop of het spreekgestoelte. Een beetje uit die spotlights weg.
Maar als er één performancetip is die een grote impact heeft (op glimlachen na dan), is het wel:
Ga vooraan in het midden staan.
Probeer zoveel mogelijk vooraan in het midden van het podium te staan. Niet achter een tafel, niet teruggekropen tegen het scherm, niet verstopt achter een leesstaander. Midden vooraan.
Kijk maar eens naar het verschil tussen de twee onderstaande foto’s. Op de eerste staat Hans op de plek waar de meeste mensen gaan staan: achter de tafels. Dicht bij het scherm, met een duidelijk zicht op hun computerscherm. Op de tweede foto staat Hans voor de tafels en is hij heel wat meer aanwezig én beter zichtbaar. Het is gewoon de beste plek om te staan.
Tip: Omdat computerschermen vaak gericht zijn naar mensen die wél achter de tafels staan, moet je waarschijnlijk een kleine aanpassing doen. Wat ik standaard doe, is een stoel in het ‘gangpad’ plaatsen waar ik dan mijn laptop op zet. Zo heb ik nog wel een zicht op mijn computerscherm, maar kan ik ook zoveel mogelijk in het midden vooraan gaan staan.
Hans doet hier iets gelijkaardig: op de foto zie je zijn laptop op de grond staan rechts voor de tafels. Zo kan hij vooraan staan, maar heeft hij toch nog zicht op zijn slides.
Probleem 1: je moet achter zo’n spreekgestoelte staan
Soms lijkt het onmogelijk om vooraan in het midden te gaan staan. Typisch komt dat door het spreekgestoelte. Zo gaf ik een workshop waarbij de onderzoekers aangaven dat ze wel achter de leesstaander moesten staan: “Tijdens onze PhDDay hebben we enkel een staander met een micro en moeten we achter die leesstaander gaan staan.”
Maar die aanname is niet correct: het is inderdaad een optie om achter de staander te gaan staan, maar evengoed een keuze om dat niet te doen. Dat dat laatste wat durf vraagt, besef ik wel.
Een week later gaf ik toevallig een workshop in de ruimte waar diezelfde PhDDay zou doorgaan.
Ik kan je garanderen: door niet achter de staander te gaan staan, verdubbel je je impact. Als jij een van de enigen bent die vooraan in het midden gaat staan, valt dat op.
Of zoals Joke Dams, postdoc aan de Faculteit Letteren en wijsbegeerte van de UGent ons recent mailde:
“Ik heb zelfs het lef gehad een draadloze microfoon te vragen zodat ik (als enige spreker) niet in een hoekje van de kamer achter het spreekgestoelte verdween, maar gewoon kon rondlopen. Het bleek de ideale manier te zijn om mensen weer wakker te schudden.”
Probleem 2: dan heb je geen micro
Je hoort vaak als excuus dat het spreekgestoelte de enige plek is met een micro, maar dat is meestal niet waar. Bij de ruimte uit het voorbeeld hierboven, bleken er in de leesstaander zelfs twee headsets én een draadloze microfoon te liggen. Vaak is er ook ergens een verborgen kast waar micro’s in liggen.
Als een organisatie je vraagt om te spreken is het daarbij je volste recht om te vragen naar een microfoon waarmee je kan rondlopen. Een handmicro, een dasspeld of een headset. Het zijn allemaal opties.
Tip: Een andere plek waar vaak een micro ligt, is bij de jury. Omdat ze die micro met een aantal juryleden delen, is het vaak een handmicro.
Trek je stoute schoenen aan en vraag de organisatie (of de jury) op voorhand of je die micro tijdens de duur van je presentatie mag gebruiken. Vergeet hem dan wel niet terug te geven tijdens de feedbackronde.
En tot slot nog een oproep naar de organisatoren van evenementen: voorzie een micro voor je sprekers als het publiek groter wordt dan ongeveer 25-30 personen. Eentje waar je mee kan rondlopen welteverstaan.
Heeft je organisatie er zelf geen liggen? Kijk dan eens of je het kan huren of dat je in aanmerking komt voor de uitleendienst van je Provincie. Bij die laatste kan je vaak voor een kleine prijs handmicro’s en headsets huren.
- Uitleendienst provincie Antwerpen
- Uitleendienst provincie Limburg
- Uitleendienst provincie Oost-Vlaanderen
- Uitleendienst provincie Vlaams-Brabant
- Uitleendienst provincie West-Vlaanderen
- Uitleendienst Brussel
Zeker doen. Want het stelt je sprekers in staat om te gaan staan waar ze moeten staan: vooraan in het midden.