Brief aan Donald Trump

Mijnheer de president van de Verenigde Staten van Amerika

In de krant las ik dat uw minister van Handel, de heer Wilbur Ross, tijdens uw speech in Jeruzalem in slaap was gevallen. Ik weet dat het als spreker bijzonder onprettig is wanneer het publiek de aandacht er niet kan bijhouden. De media springen jammer genoeg op dit voorval om fake nieuws over u de wereld in te sturen. Dat vind ik schandelijk.

Omdat u vandaag in mijn thuisland België arriveert en u ook daar enkele speeches zult geven, schrijf ik u deze brief. Ik wil u immers graag helpen. Als presentatietrainer voor The Floor is Yours heb ik al heel wat wetenschappers bijgestaan om hun eerder moeilijke boodschap toch aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. En nee, geachte president Trump, ik wil u niet beledigen door u te vergelijken met een wetenschapper, maar ik denk dat ook u, net als wetenschappers, vaak complexe waarheden moet overbrengen.

Laat me beginnen met een geruststelling: u bent helemaal niet het enige staatshoofd met slapende toehoorders. Critici zullen misschien smalend opmerken dat zoiets nooit is voorgevallen bij uw voorganger Barack Obama. Wel, ze hebben het mis. Tijdens Obama’s toespraak in Dallas vorig jaar, viel een vrouwelijke politieofficier in een diepe roes. Dit maar om aan te geven dat het zelfs geboren sprekers wel eens overkomt.

Is er dan niets aan te doen? Toch wel. Een paar kleine ingrepen kunnen al wonderen verrichten en ervoor zorgen dat het publiek aandachtig blijft luisteren.

Daarom wil ik u graag een aanbod doen. Als u vandaag of morgen ergens een uurtje vrij heeft, dan kom ik even tot bij u. Eigenlijk heb ik niet veel tijd, omdat ik een boek aan het schrijven ben met presentatietips, dat eigenlijk al bij de uitgever had moeten liggen, maar gezien het grote belang van het welslagen van uw verblijf in België en de ernst van de situatie, geef ik graag voorrang aan u. En nee, u hoeft me daar niet voor te betalen.

Indien het voor uzelf onmogelijk zou zijn om mij te ontvangen, kan ik de tips ook meegeven aan uw echtgenote, mevrouw Melania Trump, aangezien volgens officiële bronnen wordt gemeld dat ze soms verkiest om u niet te vergezellen op de soms wat langdradige staatsaangelegenheden.

Geachte president Trump, ik wil me bij deze excuseren voor de uiteindelijk lange brief, omdat ik in alle haast geen tijd meer heb gehad voor een kortere. Ik bedenk me net dat dit eigenlijk de woorden zijn van de Franse wis- en natuurkundige Blaise Pascal, toen hij een brief schreef aan de Franse koning. Voor alle duidelijkheid, Blaise Pascal is geen wetenschapper met wie ik heb samengewerkt, want hij is al enige tijd dood (1662).

Ik wens u en uw echtgenote alvast een zeer aangenaam verblijf toe in België. Ik ben ervan overtuigd dat ons kleine landje u beter zal bevallen dan u had verwacht.

Hoogachtend

Hans Van de Water

P.S. U kunt ook al enkele tips terugvinden op onze website en in het gratis e-book op thefloorisyours.be.

 

(Foto: ‘Donald Trump’ door Gage Skidmore)