Online presentaties volgen een eigen set regels die je maar beter in de vingers hebt
Online presentaties krijgen in sneltempo een slechte reputatie. Zo viel recent deze mail in onze mailbox:
“De studenten zien het niet zitten om de workshop in een online format te volgen aangezien ze de laatste maanden veel lessen online volgden en ze denken dat deze minder ‘effectief’ gaat zijn in vergelijking met een face-to-face workshop.”
En toegegeven: we zagen de laatste tijd heel wat slechte online workshops, presentaties en lessen. Logisch ook, want opeens moesten we ons allemaal aanpassen aan deze nieuwe presentatievorm, terwijl de meerderheid van ons er helemaal geen ervaring mee had.
Dat het anders kan, bewijst Sigrid De Roover van het Huis van het kind
Nadat ze onze workshop over online presenteren had gevolgd, stuurde ze ons dit bericht:
“Ik moest vandaag een focusgroep voorzitten en paste jullie tips toe… Alleen maar complimenten! De mensen hingen aan mijn lippen en waren meteen mee, zalig!”
Sigrid De Roover, Huis van het kind in Aalter
Het probleem zit hem dus niet bij online presentaties, maar bij slechte presentaties. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen!
De computer is een vergrootglas voor je presentatieproblemen
Juist omdat we geen ervaring hebben met online presenteren, doen we wat we altijd deden: we geven onze gewone presentaties, maar dan via een computer.
Maar wanneer je een online presentatie aanpakt zoals een gewone presentatie, dan krijg je in het beste geval een uitgewaterde versie van de klassieke face-to-face presentatie. In het slechtste geval, tja… gaan mensen de afwas doen terwijl je voor de webcam spreekt.
Het probleem zit dus niet bij online presentaties op zich. De computer vergroot alleen maar de gebreken. Aandachtsspannes van het publiek zijn nog korter. Interactie is nog moeilijker. Het publiek zit via de camera nog dichter op je vel en enthousiasme en lichaamstaal zijn via een scherm nog moeilijker over te brengen.
Besef dus dat een online presentatie een ander beestje is dan een gewone presentatie én dat je een online presentatie ook anders moet benaderen en voorbereiden.
Hoe pak je het dan wel aan?
Op 2 maart organiseren we een workshop die je helemaal klaarstoomt voor je volgende online presentatie of les.
Schrijf je vandaag nog in want we laten maar negen deelnemers toe! Je krijgt er ook ons boek bij en op het einde van de rit sta je zelfzeker én met heel wat extra kennis voor de camera.
Als tipje van de sluier geven we al drie tips om het online beter te doen. Tijdens de workshop gaan we er dieper op in.
- Maak je presentatie korter. Halveer de tijd die je normaal gebruikt. Presenteer je normaal een uur? Doe het dan nu in een half uur.
- Zet in op interactie, voor, tijdens en na je presentatie. Bezorg je deelnemers bijvoorbeeld informatie of theorie die ze op voorhand kunnen bekijken. Die bespreek je dan tijdens de presentatie. Dat is een stuk interactiever dan de theorie ex-cathedra brengen. Gebruik ook alles wat je hebt om in interactie te treden. Werk tijdens je presentatie met vragen, polls, handopsteken of break-out rooms.
- Zet minder tekst op je slides, maar ook niet te weinig. In het ideale geval verandert er online ongeveer elke twintig seconden iets op je slides. Dat kan je bijvoorbeeld doen door kernwoorden een voor een te laten verschijnen. Die kernwoorden bieden een houvast voor als een deelnemer even niet aandachtig was. Weersta de verleiding om je slides vol tekst te proppen, want dan leest je publiek het gewoon af en luisteren ze niet meer.
Ben je benieuwd naar de andere manieren om alleen maar complimenten te krijgen? Schrijf je dan meteen in!