Online presenteren? Breng de essentie en enkel de essentie.

Sinds kort geven we al onze workshops ook online. Dat werkt goed en ondertussen leren we bij. Van onszelf, maar ook van andere online presentaties. Daarom benadrukken we graag iets wat enorm belangrijk is bij online presentaties: presenteer de essentie, en enkel de essentie. Maar hoe doe je dat dan?

Vorige week woonde ik een online presentatie bij. De presentator had technische problemen en viel uit. Daardoor nam een van de andere organisatoren het over en zei: ‘We zullen verder gaan met haar presentatie, maar we behandelen enkel de belangrijkste slides’.

Bij zo’n zin moeten je alarmbellen afgaan.

Echt waar: bij een online presentatie mogen er enkel belangrijke slides zijn.

Mensen haken online onmiddellijk af als ze aanvoelen dat een bepaald stuk minder belangrijk is (ze gaan dan surfen op het internet of checken hun mails). En je krijgt ze zéker bij een online presentatie maar moeilijk terug aan boord.

Daarom: is het praatje dat je normaal geeft ongeveer een uur lang? Probeer het online dan op een half uur te geven.

Dat klinkt misschien onmogelijk, maar veel van wat je zegt, is éénrichtingsverkeer en die info kan je nu beter op een andere manier meegeven.

Weg met het eenrichtingsverkeer

Eenrichtingsverkeer wil zeggen dat er nu eenmaal stukken zijn waar je alleen aan het woord bent, zonder in gesprek te gaan met de deelnemers.

Tijdens een workshop of real-life presentatie is dat geen probleem. Maar tijdens een online presentatie moet je de stukken waar je gewoon uitleg geeft zonder interactie, tot een minimum beperken.

Dat doe je door ook in te zetten op de periode voor en na je presentatie.

  1. Zijn er concepten of definities die de deelnemers echt wel moeten kennen? Neem die uitleg dan op voorhand op en bezorg ze enkele dagen voor de presentatie met de opdracht dat ze de video al moeten bekijken. Op die manier kan je tijdens je presentatie dieper ingaan op de toepassingen van die concepten. Of op vragen die deelnemers hebben na het bekijken van de video.
Je kan eenrichtingsverkeer opnemen en op voorhand bezorgen aan de deelnemers.
  1. Zijn er goede filmpjes op YouTube, of met wat geluk misschien zelfs een TED-talk, die een deel van je presentatie prima uitleggen? Geef die ook op voorhand mee. Filmpjes foutloos afspelen tijdens je online presentatie lukt toch maar zelden. Beter is dat de deelnemers ze op voorhand bekijken, waarna jullie ze tijdens de presentatie samen kunnen bespreken.
  2. Werk met hand-outs. Heb je één resultaat waar je de nadruk op wil leggen? Dan is een online presentatie niet het moment om je volledige tabel met cijfers te overlopen. Beter haal je dat ene belangrijke resultaat aan tijdens je online presentatie en bezorg je de deelnemers na afloop een hand-out of link waar ze extra informatie en cijfergegevens kunnen vinden.

De overkoepelende vuistregel is dus: geef mensen juist genoeg relevante informatie om je verhaal te begrijpen. Schrap wat overbodig is en zoek manieren om éénrichtingsverkeer te beperken tijdens de online sessie zelf.

En dan nog

  • Uitleg opnemen? Je uitleg inclusief computerscherm opnemen kan met software zoals Zoom, Cloudapp of Camtasia. Als je de apparatuur en software hebt, kan je ook altijd jezelf opnemen met je smartphone of camera op statief, en nadien de nodige slides inmonteren. Zo heb je meer controle over het eindresultaat.
  • Meer lezen over online presenteren? Ontdek ons boek ‘Hoe presenteer je online?’.
  • We geven al onze workshops nu ook online. Zo trainen we bijvoorbeeld de onderzoekers van Wetenschap Uitgedokterd gewoon verder. We passen daarbij natuurlijk onze eigen tips toe. Dat wil zeggen: je krijgt op voorhand relevante info, tijdens de workshop bespreken we die, geven we extra tips en gaan we aan de slag met wat jullie uitwerkten. Dat doen we op een goed gestructureerde en efficiënte manier zodat iedereen zijn aandacht erbij kan houden. Ook online.
  • We creëerden een gloednieuwe workshop over online presenteren, waarin we je klaarstomen om meteen aan de slag te gaan met  je volgende online presentatie.