Het wondermiddel tegen tenenkrullende presentaties? De tablet

Weet je nog, op school, wanneer de juf of de meester jouw naam riep omdat je weer eens aan het dagdromen was of aan het praten met je kameraadje? Je moest je aandacht erbij houden.

Bij presentaties verwachten sprekers dat de mensen in de zaal aandachtig zijn. Ze weten wel dat er hier en daar eens iemand in slaap valt, of mannetjes op zijn blad tekent om de tijd te doden, maar ze geloven dat het uitzonderingen zijn.

Ik woon een event bij over nieuwe media. Het verrast je waarschijnlijk niet dat heel wat deelnemers een tablet bij zich hebben. Ik zie vingers energiek over de schermen schaatsen en lustig tokkelen. Aangezien tablets handig zijn om notities te maken vraag ik me af of die personen effectief aan het noteren zijn, of ze eerder een mail schrijven naar hun geliefde.

Vroeger zag ik weleens mensen met een laptop een lezing bijwonen, maar dat bleven enkelingen. Zo een rechtopstaand scherm was onhandig en het toestel maakte teveel lawaai. De tablets daarentegen zijn kleiner dan een conferentiemapje en je hoort ze niet. Aangezien er tegenwoordig zo goed als overal toegang is tot internet, vormen tablets het ideale medicijn tegen tenenkrullende presentaties. Terwijl de spreker zijn ding doet lees jij de krant of boek je tickets voor jouw volgende vakantie. Iedereen tevreden.

Aandacht, aandacht, aandacht. In tijden van smartphones, tablets, i-dit en i-dat, is aandacht een zeer begeerd goed. Bedrijven, overheden en organisaties smeken om aandacht. Ze betalen zich blauw aan reclame en wringen zich in bochten om opgemerkt te worden. De tijd die een presentator krijgt is daarom goud waard. Hij krijgt de kans om het publiek in beweging te brengen. Maar nog meer dan vroeger zijn er kapers op de kust die voor afleiding zorgen. De spreker moet alle trucjes uit de kast halen om de aandacht van het publiek voor zich te houden.

Als publiek winnen we er alleen maar bij. We moeten immers niet langer lijdzaam vreselijke presentaties ondergaan. We kunnen op elk moment onze tablet aanzetten en wegvluchten in de cyberwereld. Eindelijk zijn we vrij! (Dit werkt natuurlijk alleen maar in grote groepen. In kleine groepen ziet iedereen meteen wanneer je aan het surfen bent. Iemand een oplossing?)