Drie tips om niet te struikelen over technische termen

Technische termen in je presentatie: mag dat?

Natuurlijk wel. Maar alleen als ze echt nodig zijn. Want al te vaak gebruiken we ze alleen maar om indruk te maken. Of omdat we te lui zijn om een eenvoudiger alternatief te zoeken. Of omdat we niet beseffen dat drie vierde van het publiek het woord niet kent.

Neem het voorbeeld van secundaire grondstoffen uit waterige stromen. U zegt?

Een bio-ingenieur begrijpt waarschijnlijk wel waarover het gaat. En op het congres over secundaire grondstoffen uit waterige stromen mag je er dus ongegeneerd over spreken.

Maar vaak heb je te maken met een gemend publiek. Dan kan je niet zomaar technische termen op hen loslaten.

Met secundaire grondstoffen uit waterige stromen bedoelde de bio-ingenieur dat we metalen zoals boor, chroom en kobalt uit afvalwater van bedrijven kunnen halen en hergebruiken. Nu begrijp je het waarschijnlijk wel. Waar zit het verschil? De uitleg is nu concreet, zonder holle begrippen.

Dat kan jij ook.

Tip 1. Kies voor een kano in plaats van een speedboot

Ik sta er vaak van te kijken hoe snel experten vaktermen uit hun mond krijgen. Zelfs woeste tongbrekers rollen eruit alsof het niets is. Maar het publiek blijft sprakeloos achter na die waterval.

Soms kennen ze de term wel, maar ze horen niet precies wat je zegt. Dat komt omdat je te snel gaat, binnensmonds praat of omdat de woorden tegen elkaar plakken.

Zo gebruikte een jurist tijdens een van onze feedbacksessies de term ‘inherent risks’. Niet meteen technisch zou je denken, maar verschillende deelnemers gaven aan dat ze het niet goed hadden gehoord.

Wanneer je dus minder alledaagse woorden gebruikt, denk eraan:

  • spreek langzamer
  • overdrijf je articulatie
  • zorg ervoor dat je woorden niet tegen elkaar plakken.

Tip 2. Zet het op een slide

Beeld je in dat een spreker haar onderzoek over de Transdisciplinary Learning Community approach presenteert. Misschien heeft ze alle tips uit stap 1 toegepast, maar dan nog is het een hele boterham om te verwerken.

Als je dan een slide ziet waarop in het groot ‘Transdisciplinary Learning Community approach’ staat, dan is het al wat gemakkelijker voor het publiek om de term te vatten. Less is more. Zet dus enkel die term op de slide.

Tip 3. Nooit in je eerste zin

De eerste seconden onder een koude douche, hoe voelt dat? Je hapt naar adem en wilt zo snel mogelijk wegrennen. Datzelfde effect krijg je wanneer je in je eerste zin van je presentatie al meteen technische termen tevoorschijn tovert.

De eerste zin moet eenvoudig zijn, door iedereen te begrijpen, zonder je publiek af te schrikken. Technische termen komen pas later, wanneer het publiek al is opgewarmd. Hoe? Door eerst concrete voorbeelden te geven.

Godzijdank dat er technische termen bestaan!

Tijdens een openhartoperatie ben je blij dat de chirurg technische termen kent. Want die helpen om iets heel precies te benoemen, zonder eerst een lange uitleg te moeten geven.

Maar wanneer je op een podium of voor een webcam uitleg moet geven over je onderzoek of je project, dan vraag je je best eerst het volgende af:

  • Heb ik technische termen nodig om mijn boodschap over te brengen, of kan ik het evengoed op een eenvoudigere manier vertellen?
  • Kent mijn publiek deze termen wel of moet ik ze eerst even verklaren?

Honger naar meer? Ontdek meer voorbeelden in ons voorgaand blogartikel over jargon. Je leert er ook alles over in onze workshop ‘Presenteer met impact’.