Online presenteren: zo doe je het

Verdedig je binnenkort online je doctoraat of masterthesis? Moet je jouw onderzoek online presenteren? Of worstel je met de lessen die je nu van thuis uit aan je studenten geeft?

We helpen je graag op weg om je boodschap helder en overtuigend te communiceren. Hoe?

Met The Floor is Yours vinden we dat het leven te kort is voor slechte presentaties. Zowel online als offline. Daarom geven we workshops, schrijven we artikels en begeleiden we organisaties. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onze allernieuwste tips.

Online gids

We schreven een gids die je op weg helpt met online presenteren en de meest gestelde vragen beantwoordt. Download hier in het Nederlands. Ook beschikbaar in het Engels en in het Frans.

Download hier de gids over online presenteren.

 

Je vindt er tips over de volgende thema’s:

 • Drie gouden regels voor elke online presentatie
 • De inhoud van je presentatie
 • Hoe maak je het boeiend?
 • Ga in interactie met je publiek
 • Je lichaam en stem
 • Slides: wat moet anders?
 • Welke video conferencing tool gebruik je best?
 • De techniek: webcam en geluid
 • Hoe bereid ik me best voor?

Webinars

Bekijk hieronder de fragmenten per thema uit onze webinars over online presenteren.

Online presentaties – Deel 2 (6 mei 2020)

Online presentaties – Deel 1 (22 april 2020)

Workshop ‘Hoe presenteer je online?’

We creëerden een gloednieuwe workshop over online presenteren, waarin we je klaarstomen om meteen aan de slag te gaan met  je volgende online presentatie.

We bieden al onze andere workshops momenteel ook online aan. Dus geen probleem als je nog twijfelt tussen offline of online: je kunt tot een week vooraf nog beslissen welk format je verkiest.

Dus als je de komende weken met je team wil leren presenteren met impact, hoe je scoort met je wetenschappelijke poster, hoe je je onderzoek pitcht of hoe je jouw onderzoek in de media brengt: aan jou de keuze tussen online of offline.

Tips om meteen toe te passen bij een online presentatie

Tip 1. Hoe begin je eraan?

Een online presentatie geven is nog net iets anders dan voor een echt publiek spreken. Hoe begin je eraan? Hoe zorg je dat je boodschap blijft hangen en je publiek volhoudt tot het einde? We schreven er een artikel over. In dit artikel krijg je:

 • 3 gouden regels. We weten dat je weinig tijd hebt om je online presentatie voor te bereiden, maar houd alsjeblief rekening met deze 3 regels. Ze maken het verschil tussen succes of mislukken.
 • 4 stappen om aan de slag te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je makkelijker oogcontact maakt met je online publiek door het schermpje waarop je jezelf ziet net onder je camera te plaatsen?

>> Lees het volledige artikel Online presenteren: hoe begin je eraan?

Tip 2. Breng de essentie en enkel de essentie

Duurt het praatje dat je normaal geeft ongeveer een uur? Probeer het online dan in een half uur. Dat klinkt misschien onmogelijk, maar veel van wat je zegt, is éénrichtingsverkeer en die info kan je nu beter op een andere manier meegeven.

Want mensen haken online onmiddellijk af als ze aanvoelen dat een bepaald stuk minder belangrijk is (ze gaan dan surfen op het internet of checken hun mails). En je krijgt ze zéker bij een online presentatie maar moeilijk terug aan boord.

>> Lees het volledige artikel Online presenteren: breng de essentie en enkel de essentie