Meer warmte in je online presentatie

Ik was al een half uur aan het spreken voor de webcam. Drie deelnemers hadden via de chatbox een vraag gesteld, maar toch begon ik aan mezelf te twijfelen. Wat met de anderen? Zijn ze wel mee? Is wat ik vertel wel boeiend?

Herken je die twijfel bij een online presentatie of meeting?
Aan hun gezichten kun je immers niet aflezen wat ze ervan denken. Je voelt langzaam de energie via je pantoffels wegvloeien.

Ik dacht: laat ik het hen vragen.
‘Kun je me even laten weten of je nog volgt en of alles duidelijk is? Want ik zie jullie gezichten niet.’ Na enkele seconden ontving ik een antwoord via de chatbox.

Chat online presentatie

Alsof ik een stroominjectie kreeg.
Ik voelde me plots weer zeker van mijn stuk. En zelfs al reageerden maar enkelen, toch waren die paar woorden voldoende om mijn presentatie terug met overtuiging te brengen.

Van koel naar warm

Online presentaties, lessen of meetings voelen vaak koel en afstandelijk aan. Hoe maken we ze toegankelijker, menselijker en warmer? Want snakken we daar niet allemaal naar?

Feedback durven vragen is een eerste belangrijke stap. En als je zelf deelnemer bent, geef de spreker dan regelmatig een tekentje van leven. Het komt de presentatie alleen maar ten goede.

Maar er zijn nog meer tips die helpen om je online presentatie warmer te maken.

Gebruik eens een eend

Wat gebeurt er als iemand met je praat, maar nooit in je ogen kijkt? Je haakt waarschijnlijk snel af. Het moeilijke van online presenteren is dat je enkel oogcontact met je publiek maakt door in de lens van de webcam te kijken.

‘Ik moet mijn publiek kunnen zien’, hoor ik sprekers vaak zeggen. Ze kijken dan naar hun deelnemers op het scherm, maar verbreken het oogcontact. Of ze staren naar de lens en spreken als een gevoelloze robot.

Hoe slaag je er dan toch in om naar de webcam te kijken en enthousiast te spreken? Door bijvoorbeeld een afbeelding van een blij publiek boven je webcam te kleven.

Enthousiast publiek
Een foto van een blij publiek boven je webcam kan je helpen om met meer enthousiasme te spreken.

Tim, een deelnemer van onze workshop ‘Hoe presenteer je online?’, zet een rubberen eend naast zijn webcam. Bij Rachel werkt een foto van een grappige banaan. En jij? Waarvan begin jij spontaan te glimlachen?

Gebruik een eend om naar de webcam te kijken
Deelnemer Tim gebruikt een eend. Ik deed de test met een kip. En ja, het werkt: ik glimlach!

Eentje voor de sfeer

Wil je een actief publiek tijdens je presentatie? Creëer dan meteen de juiste sfeer.

Begroet de deelnemers met hun voornaam wanneer ze inloggen. Vraag hen bijvoorbeeld waar ze op dat moment zijn. Zo breek je het ijs. Plaatsen als Oostende, Groningen of Isfahan (Iran) bieden stof voor een kort informeel praatje.

Maak een ontspannen indruk en tover die glimlach op je gezicht. Dat betekent dat je bij de start niet meer zit te knoeien met de techniek (‘Oei, horen jullie mij niet?’). Voorzie daarom voldoende tijd om alles vooraf uit te testen.

Benieuwd naar meer tips?

Blader eens door ons boekje ‘Hoe presenteer je online?’. Je vindt er heel wat praktische tips over interactie met je publiek, een overtuigende indruk maken of een virtuele studio bij jou thuis inrichten. Een ideaal cadeau voor onder de kerstboom!

Wanneer je het boek koopt (€14,99) krijg je ook toegang tot twee webinars over online presenteren, voor onderzoekers en docenten.

PS. Bij bestellingen vanaf 10 boeken krijg je van ons 10% korting. Interesse? Geef ons een seintje.