Onderzoekers leggen de instructies voor hun presentaties vaak naast zich neer. Of ze lezen ze maar half. Jammer, want dat zorgt voor slechte presentaties.
Een tijdje geleden organiseerde ik een event waarop ik zes onderzoekers had uitgenodigd. Hun opdracht: een presentatie van 5 minuten. Daarin zouden ze vertellen over hun onderzoek, hoe ze ermee naar buiten komen en welke lessen ze daaruit trekken.
De onderzoekers waren gewaarschuwd: na vijf minuten zou ik hen de mond snoeren. Met een keukenwekkertje.
Wat bleek?
Ofwel slaagden ze er niet in om zich aan de 5 minuten te houden. Ofwel gaven ze nauwelijks een antwoord op de vragen.
Zucht.
Hier mijn tips om het anders te doen:
1. Lees wat er staat
Waarom is het zo moeilijk om instructies te volgen? Omdat we na één woord al uit de startblokken schieten. ‘Ik heb nog wel iets liggen dat van pas komt. Wat knippen, plakken en klaar.’
Maar voor het publiek is het vervelend als je geen antwoord geeft op de vragen. Je komt als onderzoeker vermaand over als je enkel over je onderzoek praat, maar geen lessen met het publiek deelt.
2. Zorg voor structuur en focus!
Een gouden raad voor om het even welke presentatie: start met een wit blad en werk eerst een structuur uit (mindmapping is daar erg handig voor).
Wat wil je vertellen? Op welke vragen moet je een antwoord geven? Wie is het publiek?
Beperk je tot de essentie. En val er nooit meteen in. Het publiek kent jou en je onderzoek helemaal niet. Licht even toe wat je doet en vooral waarom jouw onderzoek een verschil maakt.
3. Tijd is niet rekbaar, dus oefen vooraf
‘Ach, het zal wel lopen.’ Maar dan rinkelt dat verdomde wekkertje. En je hebt het belangrijkste nog niet gezegd. Helaas. Dat leert je om het beste van je presentatie niet voor het einde te houden, want dan dreigt het verloren te gaan.
De oplossing? Oefen vooraf. Vijf minuten zijn vijf minuten. Zorg voor wat seconden speling. Dan hoef je niet te veel te stressen op het podium.
Wat gebeurt er met een Ikeakast als je de handleiding niet volgt? Een mislukking. En als je de instructies voor een presentatie niet volgt? Inderdaad, je hebt het begrepen.
Frederik Bluekens
interessant artikel!
Als iemand die geregeld her en der projectpresentaties doet is voor mij de opgelegde tijd compleet onrealistisch. Een minimum lijkt mij nog steeds 15 min. 5 minuten lijkt meer op een ‘now you see me and next moment you don’t’ spelletje. Op die tijd lijkt het mij dan ook onmogelijk om:
-een korte voorstelling te doen,
– enige marge te nemen,
– vragen te beantwoorden en
– (belangrijkste) een blijvende indruk na te laten,
zodat je onderwerp ook duidelijk en verdere interesse opwekt om verder bekeken en gebruikt te worden.
Verder een aantal mooie punten.
p.s. Lezen we wel degelijk allemaal de Ikea handleiding? …
Hans Van de Water
Bedankt voor je reactie Frederik.
Het klopt dat 5 minuten erg weinig is. Maar net omdat je maar 5 minuten krijgt is het belangrijk om te focussen op die zaken die voor het publiek relevant of inspirerend zijn.
Tijdens de workshops die ik geef laat ik deelnemers hun onderzoek voorstellen in 1 minuut. Daar komen soms heel sterke presentaties uit. Die presentaties dienen vooral om de aandacht te trekken, om interesse op te wekken, zodat het publiek nadien meer info kan opzoeken op een website, of in een persoonlijk gesprek.
En of we allemaal de Ikea-handleiding volgen? Natuurlijk niet, maar twee weken geleden stond mijn boekenkast bijna recht toen ik plots zag dat ik bij stap 2 een detail uit het oog was verloren. Terug opnieuw begonnen dus… Voortaan zal ik de handleiding nog beter lezen :-)