Bespring de wereld (en je presentatie) zoals hij is

‘Bespring de wereld zoals hij is.’ Naast mij staat Tom, hij is een freerunner en mijn begeleider bij een initiatie in de sport. Wat Tom niet weet, is dat ‘Bespring de wereld zoals hij is’, snel mijn motto zal worden wanneer ik presentaties of workshops geef. En ik ben er zeker van dat het jou ook zal helpen.

Freerunnen? Bij freerunnen (of parkour, de termen worden wat door elkaar gebruikt), loop je door de stad en spring, buitel of klim je over, rond en op hindernissen in de stad. Er zijn een massa filmpjes op YouTube als je daar meer van wil zien.

Toon doet Parkour en leert zo iets bij over presenteren. (Foto door Siska Vandecasteele)

Tijdens mijn initiatie sprong ik natuurlijk geen vijf verdiepingen naar beneden, maar nam ik meer bescheiden hindernissen zoals trappen en bankjes. Het ziet er in eerste instantie gemakkelijk uit, maar dat bedriegt. Wanneer je op een bank afloopt, komt de twijfel: achter die bank staat immers een paaltje waar je op kan botsen en je serieus pijn aan kan doen.

‘Dat klopt’, zegt Tom. ‘Maar bespring de wereld zoals hij is. We kunnen dat paaltje niet uit de grond trekken, dus je moet er mee leren werken.’

En ook tijdens je presentatie of workshop kom je regelmatig hindernissen tegen waar je mee moet leren werken. Soms moet je gewoon zeggen: ‘Ik bespring deze situatie wel zoals hij is’.

Drie obstakels die je kan tegenkomen

Obstakel 1: geen beamer, geluid of tafels

Als je een lezing of workshop geeft, is het fijn dat je slides of filmpjes kan tonen en dat de deelnemers iets kunnen opschrijven. Toch kom ik af en toe in een ruimte waar plots geen beamer blijkt te zijn, geen geluidsinstallatie staat en waar de deelnemers enkel op een stoel zitten (theaterzalen of opnamestudio’s hebben dat al eens).

Panikeer of vloek dan niet, maar denk: ‘Goed, we bespringen de wereld wel zoals hij is.’ Schakel zo snel mogelijk over naar zoeken hoe je je verhaal zonder beamer zal brengen. Gebruik de tijd die je nog hebt voor je presentatie begint om te zoeken naar oplossingen.

Welke slides heb je écht nodig? Is er ergens een flipchart of een whiteboard zodat je de belangrijkste dingen kan uittekenen? Zijn er oefeningen die je kan uitbreiden of anders aanpakken? Is er wifi en kunnen de deelnemers zelf iets opzoeken op hun computer/smartphone en het zo bekijken? Er zijn altijd opties.

Obstakel 2: warme dag, dromende deelnemers

Presenteer je op een hete dag in een donkere ruimte en dromen alle deelnemers van frisse lucht en zonlicht? Bespring de wereld dan zoals hij is. De deelnemers zal je niet snel op andere gedachten kunnen brengen, dus zoek een manier om er mee te werken.

Is het geen te grote groep? Doe de workshop of presentatie dan buiten (als je dat mag van de organisatoren natuurlijk ;-). Misschien kunnen ze de slides zelfs volgen op je laptopscherm. Of wissel af: doe het deel waar je absoluut je slides nodig hebt gewoon binnen, maar verhuis voor oefeningen of meer simpele uiteenzettingen even naar buiten. Je kan nadien altijd weer naar binnen gaan.

Obstakel 3: enkel een micro bij de leesstaander?

Geeft de organisatie je enkel een microfoon achter zo’n idiote leesstaander waardoor je daar ondynamisch staat en moeilijk zichtbaar bent achter dat ding?

Bespring de wereld dan zoals hij is en (1) negeer die microfoon als de groep klein genoeg is of (2) vraag naar een loopmicro of (3) zoek manieren om het toch dynamischer te maken, zoals wat meer te werken met je handen of af en toe weg te lopen van de staander als het geluid minder belangrijk is.

(Dit gezegd zijnde: als de groep zo groot is dat je jezelf niet verstaanbaar kan maken met je eigen stemvolume, dan heb je echt wel het recht om te vragen naar een loopmicro. Ideaal doe je dat wel een tijdje voor de lezing en niet tijdens de lezing zelf.)

Krijg je te maken met tegenslagen?

Panikeer en vloek dan niet, maar denk aan het motto van Tom De Freerunner. Bespring de wereld zoals hij is. Stop met nerveus te zijn door het (presentatie)probleem dat je krijgt voorgeschoteld en durf manieren zoeken om er mee te werken. Dat paaltje krijg je toch niet uit de grond getrokken.

Motto ook perfect bruikbaar in het dagelijkse leven.

—–
Foto door Siska Vandecasteele
Parkoursessie door Antwerp Parkour School. Zou je eens moeten proberen!