Waarom huisartsen slecht presenteren en wat jij ervan kan leren

De richtlijnen voor de thesispresentaties van onze afstuderende huisartsen lezen ongeveer als volgt:

Je mag 10 minuten presenteren, gebruik daarbij maximum 10 slides en zet maximum 12 regels op een slide.

Alhoewel het mooi is dat het ICHO (de organisatie die de opleiding van de huisartsen regelt) richtlijnen opstelt, schieten ze hun doel voorbij.

Maximum tien slides

Neem bijvoorbeeld de richtlijn: “maximum tien slides”. Het is misschien niet de eerste keer dat je iets hoort waaien over een maximum aantal slides die je per uur, kwartier of minuut mag gebruiken. De richtlijn gaat de strijd aan met mensen die té snel té veel willen vertellen, maar negeert het feit dat mensen toch al hun info in hun presentatie proppen.

Of je hen nu tien of dertig slides geeft: vaak zetten ze er dezelfde informatie op. Geef je hen dus minder slides, dan komen die gewoon wat voller te staan. Het échte probleem is niet het aantal slides, maar het feit dat mensen geen details durven laten vallen uit hun presentatie.

De richtlijn staat ook lijnrecht tegenover een zinvolle techniek om je presentatie wél interessant en overzichtelijk te houden, namelijk: behandel maximum één idee per slide. Spreid je drie conclusies over drie slides. Dat is duidelijker en voorkomt dat mensen je tweede en derde conclusie al lezen, terwijl jij de aandacht nog even op de eerste conclusie wilde houden.

Ons tegenadvies is dus: gebruik zoveel slides als je nodig hebt om je verhaal te vertellen en geef je tekst ruimte. Maar hou je wel aan de tijd die je krijgt.

Maximum tien minuten presenteren

De richtlijn ‘je mag tien minuten presenteren’ is immers wél zinvol. Eén van de eerste hoofdzonden – zeker tijdens een thesispresentatie – is dat je te lang spreekt. De jury heeft het niet graag omdat ze dan minder tijd krijgt voor vragen en het zal negatief afstralen op je hele werk.

Ondanks dat we je dus aanmoedigen om zoveel slides te gebruiken als je nodig hebt, moet je ze wel binnen de tijd en op een rustige manier kunnen behandelen. Het is niet de bedoeling om er honderd slides op tien minuten door te jagen.

Maximum twaalf regels per slide

Daarnaast is er die vreemde richtlijn ‘maximum twaalf regels per slide’. Krijg je het niet in twaalf regels op je slide gepropt? Maak het lettertype dan gewoon wat kleiner en dan krijg je het er wel op.

De richtlijn gaat ook voorbij aan het feit dat twaalf regels gewoon te veel is. Zo’n woordenbrij is onoverzichtelijk, moedigt aan om volledige protocols en wetboeken in de presentatie te kleven en zet mensen aan om je slides te lezen in plaats van naar jou te luisteren. Jij bent belangrijker dan je slides! Maar dat zeiden we al eens, denk ik?

Ons tegenadvies? Gebruik maximum 20 woorden per slide. Natuurlijk ga je er af en toe eens over, maar dat is niet erg en het is een richtwaarde die nuttiger is dan ‘maximum twaalf regels’.

Want had je al eens gezien hoeveel twaalf regels wel zijn?

Maar ze zeggen dat het zo moet!

Ons advies is dus: zo veel slides als je wil, zo weinig mogelijk tekst en binnen de aangegeven tijd. Tot zo ver de ideale presentatie.

Tijd voor de realiteit: als de beoordelende jury je vreemde richtlijnen oplegt, zal je je daar waarschijnlijk wel aan moeten houden. De jury heeft altijd gelijk, ook als ze bizarre eisen stelt. Dat is jammer, maar de fout ligt bij hen. Niet bij jou.

Daarom een warme oproep voor mensen die richtlijnen zoals deze opstellen of die in een jury zetelen: denk eens twee keer na. Het kan echt beter!

Door onze richtlijnen te volgen bijvoorbeeld. Of ben ik dan idioot met oogkleppen die richtlijnen probeert op te leggen?

———————–

PS: even meegeven dat de huisartsen ook nog twee zinvolle richtlijnen krijgen van het ICHO, die we alleen maar kunnen toejuichen. We citeren:

– beperk u tot de essentie; bondigheid en helderheid zijn uw troef;

– organiseer eventueel een proefpresentatie met enkele vrienden/collega’s als publiek: let op de tijd die dit alles in beslag neemt en laat u op de rooster leggen door uw collega’s zodat u goed voorbereid bent. De jury zal u na 10 minuten presentatie immers vragen willen stellen!

PS2: Contacteer ons gerust. We denken graag mee over de richtlijnen van jouw organisatie.